Дълговете на болницата в Бобов дол над 1 800 000 лв., изчисли атакист

Според Димитър Атанасов досега споменаваните 706 000 лв. към кредитори са само прикриване на истината

DenNews.bg
30.03.2011
размер на текста:

Димитър Атанасов Снимка: dennews.bg

Истинският размер на дълговете на закритата болница в Бобов дол МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” отдавна е надскочил официално споменаваната в отчетите цифра от 706 000 лв. и вече стремглаво вървят към 2 милиона лв.
Това изчисли за dennews.bg общинският съветни от „Атака” Димитър Атанасов. По неговите сметки истинският размер на дълговете са много повече и от свободно спряганите „над 1 милион лева” и на практика растат и в момента, заради течащите лихви и неустойки.
Най-голямото задължение, което атакистът посочи, е отпуснатият с договор заем от 170 000 лв. на МБАЛ от „Минна компания”, който е трябвало да бъде върнат до 3 октомври 2008 г.
„Договорът е сключен при основен лихвен процент-плюс 10%. Има и допълнителните неустойки от 0,5% за всеки просрочен ден. От 3 октомври 2008 г. досега са минали 913 дни по 0,5 %. Това означава, че с всеки ден се трупат по 850 лв. 913 дни по 850 лв. прави около 780 000 лв. Като прибавим и основния заем от 170 000 лв. задълженията само по този договор стават 950 000 лв. Сложете отгоре и основния лихвен процент и ето, че само на въгледобив се дължат над 1 000 000 лв. по един договор”, пресмята Атанасов. Но на „Минна компания” по отчетите се дължат още 37 000 лв. плюс 64 000 лв.
„Така излиза, че истинските задължения са прикрити и не са 706 000 лв., а над 1 810 00 лв. Осен това върху парите и на другите кредитори се трупат лихви, така че болницата е декапилатизирана”, казва още атакистът.
Според него нито кметския екип, нито Общински съвет обаче иска да поеме отговорността и да признае, че спасение за МБАЛ няма. „За да има здравеопазване в Бобов дол пък трябва да се стабилизира медицинския ни център и вместо да се наливат пари в болницата трябва да се насочат средства именно към центъра. Така той ще може да закупи рентгена и ще спасим работещото. Когато заработи друг медицински център, като „Панацея-2001” например той ще плаща наем на нашия център за рентгена”, обяснява още общинският съветник.
Според него вина за случилото се имат „тези съветници, които чинно гласуваха предложенията на кмета и просто не искаха да признаят, че болницата е декапитализирана”.
Според Атанасов вече е време ОбС да помисли и за джипитата и Спешния център.
„Нали ако дойде нов собственик може да ги изгони и така да останем и без тях. И дори да приемем, че джипитата трябва да си намерят помещения на друго място-какво правим със Спешния център. Така наречените управляващи докараха нещата дотук, че може би трябва да намерим файтони и да разкарваме бобовдолци по другите градове на лекар. Аз съм убеден, че до изборите няма да има никакъв проблем с въгледобив, защото ще се използва предизборно момента с болницата. Но госпожа Алексова и нейните хора защитават своите интереси на гърба на бобовдолци. И точно затова тръгнаха приказките, че предишният кмет подари на ВиК водобровод за 3 милиона, а сега се готви подарък на въледобив за 2 милиона. Явно става традиция кметовете в Бобов дол да правят подаръци, но това е геноцид срещу хората”, смята още атакистът.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети