С иди ми дойди ми ОбС коронова Соколов за шеф на болницата в Бобов дол

На два пъти съветниците гласуваха да останат ли медиите на сесията, след бойкот на атакистите заседанието остана открито

Десислава Панайотова-Янкова
29.03.2011
размер на текста:

Сашко Александров дори посика оставката на Нели Карипова. Снимка: dennews.bg

Бившият кмет на Дупница, известен с ексцентричността си в родния град, показа и на Бобов дол че не е загубил формата си, макар да е в политическа почивка. След драматична завръзка на извънредната сесия на ОбС в миньорския град, чиято единствена цел беше намиране на решение за подобряване на задравеопазването в общината, Соколов хем беше избран за управител на болницата, хем успя да спечели гласовете на съветниците за откриване и на филиал на МЦ „Панацея-2001”, в който е акционер.
В първите минути на заседанието на ОбС Соколов обяви, че оттегля предложенията си, което веднага запали война между съветниците и предизвика смут почти равен по жар и количество на драмата от петъчната сесия. „Замаян” от ударната вълна на хвърлената бомба, че и единственият сочен за спасител на закритата МБАЛ „Д-р Стоян Снатев” кандидат ще си тръгне, съветникът Сашко Алкександров дори поиска оставката на шефът на ОбС Нели Карипова. „Заради нея се забавихме и сега д-р Соколов се отказва. В петък спокойно можехме да гласуваме и избора му и договор с „Панацея-2001”, но Карипова умишлено бавеше нещата. Непрекъснато говореше по телефона с д-р Стоянов, който също искал да помага, но нито подаде писмено предложение нито нещо друго. Ако е отговорна, днес да си хвърли оставката на мига”, лютеше се Александров, притеснявайки се че „единственият вариант д-р Соколов да се върне, е да получи лична молба и договорите да отговарят на неговите условия”.
Точно това били и думите на дупнишкия лекар, когато оттеглил предложенията си. В драматично очакване дали той все пак ще се върне в залата, съветниците излязоха в почивка и разделени на лагери, коментираха случилото се.
По-късно Нели Карипова се защити от атаката на Александров с думите, че просто е искала да се чуят и двете страни-и Соколов и бившият заместник-министър от царското правителство д-р Стоян Стоянов. Именно за да не бъде обвинена, че взема страна. „Обадих се по телефона на д-р Стоянов, след като съветниците ме помолиха. В момента тези, които имаме най-малка вина за закриването на болницата, се опитват да ни изкарат виновни”, добави още ОбС-шефът.
„Соколов обещаваше да не извива ръце, а сега точно това прави. Нормално е, че Карипова искаше ОбС да чуе и другия кандидат преди да гласуваме”, беше мнението на атакистът Стоичко Стоянов, към което се присъединиха и част от медицинските сестри в болницата.
„Д-р Соколов показа уважение към съветнците и към общината, защото присъстваше на всяка сесия. Нормално е, че се изнерви особено, след развоя на петъчната сесия”, твърдяха от неговото лоби, начело с Александров.
В късните часове в петък се оказа всъщност, че кандидатурата на Соколов била подложена на гласуване, но решение така и не било взето. След 20:30 часа в заседателната зала дошъл лично и шефът на Здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов, подразнен от упреци отправени към него от вече бившия управител на МБАЛ д-р Красимира Василева.
Най-голямото притеснение на персонала в болницата днес преди Соколов да се върне беше, че на датата, на която изтичат подадените предизвестия, няма да има управител, който да освободи сестрите. Мандатът на д-р Василева изтича на 7 април, а предизвестията на персонала на 26-и.
В търсене на спасителен план след оттеглянето на Соколов, Димитър Атанасов от „Атака” дори предложи болницата да бъде преобразувана от ЕАД в ООД, с надеждата така да се спестят пари от издръжката на 3-членен Съвет на директорите. След ровене в законите обаче, юристът на общината отхвърли този вариант като възможен.
Закриване на заседанието, „за да си кажем нещата спокойно” след почивката поиска заместник-кметът Николай Игнатов, заместващ днес градоначалника Грети Алексова.
Атакистите Атанасов и Стоянов обаче веднага контраатакуваха предложението. След първото гласуване, в което за оставене на медиите в залата гласуваха само Димитър Ганчев, Атанасов, Стоянов и Карипова двамата атакисти скочиха и казаха, че няма да останат в залата, ако журналистите бъдат изведени. Затова и последвалото прегласуване остави сесията открита. Всъщност в последствие не беше чуто кой знае какво, а всички решения бяха приети единодушно.
При завръщането си на хоризонта Пламен Соколов обясни, че не е бил разбран правилно. „Това което вие разбрахте като условия, които бих поставил всъщност са наложителни задачи, които трябва да се решат в най-кратки срокове”, обясни той.
Така след играта на иди ми дойди ми ОбС утвърди имената на новите членове на Съвета на директорите на болницата-адвокат Мария Тодорова от Дупница, Соколов и д-р Стоянов. Освен това бяха приети решения за назначаване на финансов отид в болницата, преимането на договор с МЦ „Панацея-2001” и поставянето на охрана в болницата. Съветнците задължиха кмета да оказва контрол на средстватра, които ще постъпват в МБАЛ и заедно с новия Съвет на директорите да проведе разговори с всеки от кредиторите за изготвяне на погасителни планове.
Единствено предложението на Стоичко Стоянов за член на управителното тяло да бъде избран общинския съветник от „Атака” в Дупница Методи Стойнев претърпя катастрофа след допитване с юрист.
В края на краищата всички си тръгнаха доволни от извънредната сесия, а д-р Соколов набеляза действията си като управител. Той потвърди, че за работата си като болничен шеф не иска заплата, а при склюването на договор с „Панацея-2001” няма да има конфликт на интереси.


Интервю с новоизбрания управител на МБАЛ в Бобов дол вижте в сексцията „Интервю”-
www.dennews.bg/news/2011/3/29/1764-plamen-sokolov-purvo-si-iskame-parite-ot-kasata-za-deinostta-prez-yanuari-i-fevruari

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети