На Великден и последните мохикани напускат болницата в Бобов дол

40 души от персонала с подадени предизвестия, няма да ги прекратяват дори срещу спасителния план на Пламен Соколов

Десислава Панайотова-Янкова
26.03.2011
размер на текста:

Здравни работници присъстваха на сесията на ОбС вчера. Снимка: dennews.bg

И последните 40 медицински сестри, лаборанти и санитари от персонала на общинската болница в Бобов дол ще напуснат потъващия кораб по Великден. Точно на 25 април изтичат предизвестията им, декларирани пред болничния управител на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” д-р Красимира Василева, но те ще влзязат в сила в първия работен ден след празника-26 април.
Останалите 20 души от персонала са напуснали по взаимно съгласие.
Предимно дамският екип на болницата няма да прекрати известията си, дори и ако за нов управител на МБАЛ бъде избран бившят кмет на Дупница д-р Пламен Соколов и се задейства предложения от него спасителен план.
„Ние работим в несигурност от две години. Няма да оттеглим предизвестията, а ако д-р Соколов реши, че има нужда от нас, нека сключи нови договори”, обясниха за dennews.bg медицински сестри.
На вчерашната сесия на ОбС-Бобов дол 20-тина дами от болницата влязоха в заседателната зала, за да чуят дебатите и становището на временната комисия за спасяване на МБАЛ. Те обаче останаха разочаровани, че дебатите се въртяха все около бъдеще време и търсене на политическата вина за закриването на здравното заведение.
„Жалко е, че никой не мисли реално за пациентите. Да, казват съветниците, хората това, хората онова, но какво се случва с тях сякаш не е важно. На Бобов дол в момента е нужно да има работещ медицински център с лаборатория, рентген и специалисти тук на място. Вътре политиците много говорят, но е жалко, че говорят глупости и не са си направили труда да прочетат закона и стандартите на Здравната каса”, обясниха още жените и добавиха, че цялата вина се хвърля върху шефа на Регионалната здравна каса д-р Матей Попниколов, въпреки че има груби пропуски от страна на болничното ръководство.
Думите на кандидат-управителя на болницата д-р Пламен Соколов, че не може да си представи как и защо персонала е оставен без заплати и е нечовешко след покриването на всички задължения, медиците да са оставени накрая, също не успокоиха здравните работници.
„Това което ни посъветваха адвокати е, че трябва да заведем искове, за да получим неизплатените заплати”, споделиха те.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети