Маршаловите острови стават оазис за любителите на кокаина

dennews.bg
25.03.2011
размер на текста:

Президентът на Република Маршалови острови Джуреланг Зедкая е обявил, че малката тихоокеанска държава легализира кокаина, съобщава сайтът на CBS Breaking News, цитиран от dnes.bg.

Запитан от журналисти откъде държавата ще се снабдява с кокаин, Зедкая не отговорил, но гарантирал, че той ще е истински и чист.

Тези шокиращи решения били взети с обяснението, че Маршаловите острови се нуждаят от валута, защото потъват в океана, който прогресивно повишава нивото си. Най-застрашени са 29-те атола в резултат на глобалното затоплане, а оценката на експертите е, че те ще потънат и до 2040-а година там вече няма да има хора.

Гордо изправен пред телевизионните камери, Зедкая обявил, че няма да допусне неговата нация с хилядолетна история да се затрие.

„Когато дойдоха западняците, те първо донесоха атомната бомба, а сега техните безотговорни емисии (на парникови газове) потопяват нашите острови. Уморихме се от тормоза и да бъдем жертви. Като суверенна нация обявявам правото тази страна да легализира всички вещества, които пожелае“, каза Зедкая.

Според изчисленията, направени от икономистите на президента, данъкът от продажбата на кокаин ще помогне на страната да създаде защита от издигащия се океан или да купи земя на по-високо в други райони на Тихия океан.

Маршаловите острови бяха район, в който са извършвани ядрени изпитания, преди да станат независими от САЩ. Според местното население последиците все още се усещат
Маршаловите острови са архипелаг от 29 атола и пет изолирани малки острова, намиращи се в центъра на Тихия океан и са отдалечени на 4000 километра от Хаваите. Населението им е малко над 60 000 души.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети