Пламен Соколов шеф без заплата на закритата болница в Бобов дол?

Изненадващо от кандидат за откриване на медицински център колоритният дупнишки политик и екскмет става управител на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”

Десислава Панайотова-Янкова
25.03.2011
размер на текста:

Васил Велинов(вдясно) предложи д-р Соколов (на заден план) за шеф на болницата. Снимки: dennews.bg

Колоритният политик и бивш кмет на Дупница д-р Пламен Соколов е най-вероятния нов управител на изпадналата в пълен колапс общинска болница в Бобов дол МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”. Изненадващо от кандидат за откриване на медицински център в миньорския град, Соколов се превърна в кандидат за управител на болницата, чиято дейност беше прекратена официално на 1 март с решение на настоящия управител д-р Красимира Василева. В тежки преговори с шефовете на Здравната каса в Кюстендил и Регионалния здравен инспекторат д-р Матей Попниколов и д-р Христо Кознички, Василева не успя да защити дейността на трите действащи до последно отделения-детско, вътрешно и хирургия и загуби възможността за сключване на договор за клинични пътеки.
Д-р Соколов се появи на хоризонта на здравеопзването в Бобов дол с оферта за откриване на филиал на МЦ „Панацея-2001” на последната сесия на Общински съвет в миньорския град, само дни след като стана ясно че болницата през тази година няма да работи. Впечатлил съветниците с позицията и загрижеността си за здравеопазването в бобовдолско, той е бил включен, макар и неофициално, в работата на временната комисия от съветници и граждани, която беше свикана на общинската сесия в началото на март за намиране на решение за закритата болница. В хода на преговорите от кандидат за наем на помещения бившият кмет на Дупница получил подкрепата на 9-членната комисия да поеме управлението на болницата в Бобов дол. Всъщност още на първата сесия-в началото на март, когато Соколов беше в заседателната зала, за да защити офертата си за наем на помощения в болницата, той получи покана от съветниците да купи болницата. Тогава коментарът му беше, че „това е скъпо удоволствие”.

Йорданка Каленичкова беше възмутена от краткото становище на временната комисия.


След по-малко от месец обаче на днешната сесия въпросът за избора му за болничен шеф беше поставен ребром и изненадващо за народните избраници и персонала на болницата от общинския съветник Васил Велинов.
В продължило над два часа подреждане и пренареждане на дневния ред и дебатирането на становището на временната комсия за състоянието на болницата се подхвърляха реплики, че „д-р Соколов е единственият решил да спасява болницата”, като голяма част от съветниците бъркаха професионалния му статут и си мислеха, че в момента той е управител на общинската болница в Дупница. Заради тази заблуда голяма част от съветниците останаха в неведение какво точно се обсъжда и често дебатите се отклоняваха от същността им. Председателят на ОбС и председател на временната комисия Нели Карипова дори сподели, че не е сигурна че съветниците знаят какво се обсъжда.
Именно заради това предложението на общинския съветник Васил Велинов за избора на Соколов за болничен шеф и цялостните дебати за болницата бяха отложени за вторник. Тогава ОбС-Бобов дол ще се събере на извънредна сесия.
Самото предложение на Велинов беше синтезирано в няколко точки и така ще бъде разгледано и на следващата сесия. Първа-освобождаването на настоящият управител на МБАЛ д-р Красимира Василева, втора-назначаването на Соколов. Трета-сключване на договор за откриване на филиал на МЦ „Панацея-2001” и четвърта- назначаване на независим експерт за извършване на финансов одит в болницата.
Предложението за одит всъщност беше и първото предложение в становището на временната комисия. Освен това, като варианти за спасяването й в становището бяха изброени и преглед на договорите за наем в болницата, отваряне на здравното заведение за изнесена дейност на общинската болница в Дупница и дофинасиране от страна на общината.
Становището на комисията синтезирано на хвърчащ лист направо вбеси червената дама на местния парламент Йорданка Каленичкова, Павел Нинов и атакистът Димитър Атанасов. И тримата не скриха възмущението си, че след седем заседания деветимата от комисията са написали само няколко реда.
„Очаквах много повече. Разочарован съм от това хвърчащо листче и направо съжалявам, че предложих свикването на временната комисия, защото май доказахме приказката, че ако не искаме нещо да бъде свършено, е най-добре да свикаме комисия”, каза с огорчен вид Атанасов.
„За година превърнахме хората в болницата в пушечно месо, а комисията ни поднася това”, възмути се Каленичкова размахвайки становището. В същия тон тя посъветва колегите си от комисията да седнат през нощта и да си свършат работата. Най-засегнат от резкия й тон като член на временната комисия се оказа Васил Велинов, а думите жегнали го най-силно бяха твърденията на бившият кмет, че рудниците в Бобов дол не са в цветущо състояние и може да гръмнат всеки момент.
„Лесно е да си стоите вкъщи. И като не сте доволни, защо не влязохте в комисията. Свършихме много. Водиха се разговори, имаше срещи”, защити се Василев. По-късно обаче той не можа да конкретизира какво точно е предложението на другия споменат спасител на болницата-д-р Стоян Стоянов-бивш заместник-министър на здравеопазването. Най-запознат с биографията му се оказа д-р Соколов, въпреки че някога проведените разговори с д-р Стоянов също бяха споменавани като спасителен пояс за МБАЛ.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети