Похитителят от Сливен се предаде

dennews.bg
25.03.2011
размер на текста:

Снимка: БГ НЕС

Похитителят от банковия офис в Сливен Стефан Стефанов се предаде след близо 40 часа престой, съобщи news.bg.
Информацията бе потвърдена и от областната дирекция на полицията в града.
С вдигнати ръце и маска на лицето Стефан Петров Стефанов излезе от банката, след което му бяха поставени белезници.
Похитителят, който се намира в Областната дирекция на полицията в Сливен, се се предаде след ден и половина безсъние.
Цяла нощ със Стефан преговаряха психолози от МВР, като крайното решение бе оставено да бъде взето от него.
В прокарутарата в Сливен вече е заведено досъдебно производство, като все още се оформя обвинението. Предполага се, че Стефан Петров ще бъде съден за престъпления по чл. 199 за въоръжен грабеж с нанесена тежка телесна повреда и по чл. 143а за вземане на заложници. Присъдата, която го очаква е от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Драмата започна в сряда в 16 часа, когато от клона на "Инвестбанк" в центъра на Сливен се чуват изстрели, а сигналът в полицията идва от паник-бутон в банковия клон.

Охранителят на банката, Станчо Стоев бе прострелян при опит да предотврати влизането на нарушителя.
След пет часова операция обаче Стоев е стабилизиран.
В банката похитителят държа шест жени като заложници. Благодарение на преговорите между него и психолози нито една от тях не пострада и всички бяха освободени.
В мащабната акция участваха служители от различни структури на МВР - специализиран екип за преговори от Института по психология, СОБТ, полицаи от ОДМВР и др. под ръководството на главния секретар на МВР Калин Георгиев, в пряка координация с премиера Бойко Борисов и ръководството на министерството, в сътрудничество с местните органи на властта и банковата институция, със съдействието и подкрепата на граждани.
Стана ясно също, че оръжието - пистолет тип "Байкал", с което Стефан Петров разполага, е лично, тъй като той е охранител по професия.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни на пресконференция вчера, че похитителят, е бил скъсан на изпит за шофьорска книжка и това негово разочарование прераснало в тази агресия, която се случи по-късно във финансовия клон. Преди да нападне банкови офис, Стефан споделил с колеги, че отношението към него било като към човек втора ръка. Всъщност, оказва се, че това е и голямата драма на похитителя, който е осиновено дете, а от години живее сам, тъй като и двамата му осиновители са починали.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети