Протести запалиха и Сирия, погребаха 100 демонстранти

DenNews.bg
24.03.2011
размер на текста:

В град Дараа има силно полицейско и военно присъствие. Снимка: AP

Протести запалиха и южния град Дараа в Сирия. Над 100 демонстранти бяха погребани днес, след първата вълна на недоволство заляла улиците на града вчера, предаде „Ал-Джазира", цитирана от news.bg.
20 000 души се събраха на погребенията на част от загиналите, като процесиите прераснаха в нов митинг с искане за реформи, който беше съпроводен с поредни сблъсъци с употреба на огнестрелно оръжие.
В града има мощно присъствие на полицията, армията и специалните части, като са изградени контролни пунктове на изходите на града и не се допускат журналисти. В Дараа мобилните телефони не работят.
По-рано, 15 души бяха убити, след като полицията влезе в джамия, където се укривали демонстранти. Сред загиналите е и лекар, който оказвал помощ на пострадали.
Според жители на Дараа, много хора са изчезнали, а лежащите по улиците мъртви тела се прибират от властите.
Демократичните активисти, които се организират с помощта на социалните мрежи, планират масови протести в цялата страна в петък в памет на загиналите в Дараа.
ООН, САЩ и Франция изразиха загрижеността си за случващото се в Южна Сирия и осъдиха опитите на правителството да задуши протестите.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети