С вот от площада 500 бобовдолци искат защитен статут за работническите болници

Инициативният комитет за защита на общинската МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” търси среща с премиера Бойко Борисов до дни

Десислава Панайотова-Янкова
24.03.2011
размер на текста:

Около 500 бобовдолци се събраха на митинг за защита на общинската болница. Снимка: dennews.bg

Напук на вицовете за миньорската община, 500 бобовдолци приложиха законите на демокрацията в най-чистата им форма, като гласуваха с вдигане на ръка направо на площада. Мирно протестиращите за възстановяване на дейността на закритата общинска болница граждани одобриха единодушно подготвената от инициативния комитет декларация с пет искания отправени до премиера Бойко Борисов. Сред тях се откроява искането за въвеждането на стандарт „защитена болница” не само за МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол, но и за всички здравни заведения в райони с рискови производства и концентрация на работници. Наред с това се искат и незабавни промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, така че при преструктуриране на болниците или евентуалната им продажба да се даде възможност постъпилите средства да се използват за покриване на натрупаните задължения. Именно заради тази спънка в законодателството въпреки обявената от преди година процедура за приватизация на затъналата в 1 милион лева дългове болница купувачи няма.
Представители на инициативния комитет начело с председателя Георги Александров ще потърсят лична среща с премиера Бойко Борисов. Надеждата им е

в първите дни на следващата седмица да успеят да предадат лично на Борисов декларацията и събраните стотици подписи към нея.
 

На митинга днес на площада при пазара в Бобов дол се събраха близо 500 души със знамена и плакати. Голяма част от тях бяха миньори, които през деня не са на работа. В страничен фланг се бяха събрали общински съветници от местния парламент, джипита и шефът на Медицинския център към болницата д-р Латиф Ананов. Шефът на минните спасители Сашко Стоичков също беше на площада, като по неговите думи слабото присъствие на миньорите на митинга се дължи на работния ден. „Всички рудничари обаче стоят твърдо зад искането за незабавното възстановяване на дейността на общинската болница”, каза Стоичков.
Кметът на Бобов дол Грети Алексова от своя страна също настоя за преразглеждане на изискванията и стандартите за болничните заведения от първа степен, което също е залегнало в декларацията до Бойко Борисов.


Водят се и интензивни разговори с общинската болница в Дупница за организиране на изнесени посещения в Бобов дол

 

„Това е вариант да се отворят детско и вътрешно отделения, а на по-късен етап и хирургия, докато нашата болница не влезе в релси. Единствено общинската болница в Дупница може да ни помогне, за да не се налага нашите хора да пътуват до други градове и да ги връщат, като няма места там. Защото и това се случва”, обясни Георги Александров.
От своя страна Алексова ще писка отпускането на още един екип към Спешна помощ. „Бърза помощ в момента издъхва. Линейката постоянно хвърчи към Дупница. Превърнала се е в транспорт”, обясни градоначалникът.


Освен това Алексова ще разговаря с джипитата в Бобов дол за отваряне на спешен кабинет в града

 

Възползвали се от законовата възможност за сключване на договори с други центрове и болници, осемте семейни лекари прехвърлили грижата за пациентите си след работно време към спешния кабинет в частната болница в Дупница. „Това е недопустимо от гледна точка на грижата за пациентите, защото въпреки че джипитата вземат заплати от списъците с тях, хората са принудени да пътуват до Дупница, ако лекаря им е в почивка”, обясни още тя.
Въпреки апела на Георги Александров митинга да не се превръща в сцена за политически изяви депутатът от Кюстендилско Мая Манолова яхна множеството и използва възможността да покани присъстващите на националния протест срещу антисоциалната политика на правителството в събота, организиран от БСП.
Освен това обаче тя за пореден път наблегна, че заради орязаното финансиране общинската болница в Дупница може да последва съдбата на тази в Бобов дол.
 

 

Снимки вижте в Денят в снимки- www.dennews.bg/news/2011/3/24/1715-bobov-dol-si-iska-bolnicata-s-miting

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети