50% от противовъздушната отбрана на Либия е извън строя

DenNews.bg
22.03.2011
размер на текста:

Снимка: reuters/yahoonews.com

Над 50% от либийската система за противовъздушна отбрана е извадена от строя, според информация на източник от Пентагона, съобщи радио „Ехото на Москва", ситирано от news.bg.
Трета нощ продължиха въздушните удари около Триполи, но атаките изглежда не са толкова интензивни, съобщи Reuters, цитирана от dnes.bg.
Президентът Барак Обама, притиснат от въпроси за въвличането на САЩ в трета война в мюсюлманска държава, за пореден път обяви, че Щатите ще освободят лидерското място в коалицията срещу Либия до дни.
САЩ и съюзниците бяха подложени на критика заради интензивността на атаките в началото на операцията, включващи 110 ракети „Томахоук” в събота.
Шефът на Арабската лига Амр Муса, който подкрепи резолюцията на ООН за забранена за полети зона, повдигна въпроса за методите, с които тя се налага. Руският премиер Владимир Путин директно нарече операцията „средновековен кръстоносен поход”.
Бунтовниците в Либия посрещнаха с радост въздушните удари и обявиха, че се координират със съюзниците. До момента обаче има малко сигнали, че тази координация е донесла ползи на опозиционните сили.
В същото време войските, лоялни на Муамар Кадафи, продължават наземната си операция срещу въстаниците.
По думите на жителите на град Зинтан, намиращ се в западната част на страната, населеният пункт е подложен на масиран обстрел от войските на Кадафи, обграден и от повече от 40 танка.
Представител на действащото либийско правителство заяви, че третият по големина град в страната - Мисрата, който в хода на бунтовете се предаваше от ръка в ръка - ту принадлежеше на бунтовниците, ту на правителствените войски, „окончателно е освободен" и поддръжниците на Кадафи „го защитават от терористи." Местните жители казват, че войските на полковник Кадафи са ги оставили без вода, прекъсвайки градския водопровод. В боевете за Мисратa са загинали девет души.
В източната част на страната - недалеч от Бенгази, въстаниците, които продължават да удържат града в свои ръце, са влезли в битка с поддръжниците на властта.
Жителите на града са били принудени да избягат, включително и в пещери в планински регион.
Междувременно либийските власти опровергаха информацията, че шестият син на Муамар Кадафи е бил убит.
Немски медии съобщиха, че в събота пилот от ВВС нарочно е разбил самолета си върху сграда в укрепена военна база, където е бил 32-годишният Хамис, заедно със семейството си. В резултат на взрива той бил настанен в болница в Триполи, но починал от раните си, информира вестник „Билд".
Новината се появи и в опозиционни уебсайтове, като, обаче, информацията в тях си противоречи - според една от страниците същата база е била ударена първо от съюзниците, но чак през нощта срещу понеделник.
Правителството на Либия отрече младият командир на елитно военно подразделение да е бил убит. „Интерфакс" цитира представител на властите в Триполи, който лаконично заявява, че „тези съобщения нямат никакъв смисъл".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети