Бавен, но стабилен напредък за кризата в АЕЦ „Фукушима-1”

DenNews.bg
21.03.2011
размер на текста:

Япония отбелязва бавен, но сигурен напредък в овладяването на кризата в авариралата след земетресението АЕЦ „Фукушима-1”, съобщи премиерът на страната Наото Кан.
От своя страна генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано заяви, че няма съмнение, че сегашната ядрена криза в Япония ще бъде преодоляна успешно.
„Нямам съмнение, че кризата ще бъде успешно преодоляна. Заяви Амано на извънредна еднодневна среща на 35-членния борд на МААЕ във Виена, информира news.bg.
Междувременно японските специалисти са успели да прокарат кабели до всичките шест блока на авариралата атомна електроцентрала.
От компанията-оператор ТЕПКО съобщиха, че специалистите са успели да свържат проводници с приемните устройства на трети и четвърти блок, които бяха най-пострадали от труса и цунамито. По-рано днес бяха „свързани" втори и пети блок от авариралия АЕЦ.
От ТЕПКО планират да възстановят охлаждането на реакторите и басейните за отработено гориво, системата за наблюдение на нивото на радиацията, както и осветлението на контролната зала. Според „Киодо", системите на реакторите ще бъдат активирани чак след детайлен технически преглед, който ще продължи 2-3 дни.
Министърът на отбраната на Япония Тошими Китазава посочи, че в басейните на шестте реактора водата не кипи, но заради повишеното налягане се е увеличила температурата вътре в корпуса на трети блок.
Едновременно с прокарването на електричество до пострадалите реактори, военни и пожарникари продължават да обливат резервоарите с отработено гориво на трети и четвърти блок. Това стана възможно след водородните експлозии, които разрушиха сградите им.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети