Кметът Янев преряза лентата на Центъра за обществена подкрепа

Първият подарък за екипа и децата в Дупница дойде лично от шефа на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани

Десислава Панайотова-Янкова
21.03.2011
размер на текста:

Шефът на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани (вляво) дойде в Дупница за откриването. Снимки: dennews.bg

Кметът на Дупница Атанас Янев преряза лентата и пожела успех на Центъра за обществена подкрепа към Дома за деца, лишени от родителси грижи “Олга Стоянова” на официална церемония днес.

С молебен за здраве отец Георги Десподов освети помещенията и пожела успех на екипа специалисти, чиято основна цел е връщането на изоставените деца в семейството и училището.
„Нека Бог благослови това нелеко начинание и дава сила и вяра на специалистите. Да не забравяме, че в Бибилиата е казано, че онзи, който прави добро на хора в беда, прави добро на Бога. Дано този център върне щастието в очите на дечицата и помогне на семействата им”, каза той в слово след молебена. От своя страна кметът Янев напомни, че в негово лице директорът на дома Красимира Александрова, специалистите и децата имат верен другар. 

Сред официалните гости днес беше и шефът на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани. Според нея откриването на Центъра е доказателство, че в Дупница развитието и грижата за децата е приоритет. Картина рисувана от деца беше и първият подарък за Центъра, връчен именно от Надя Шабани.
„Този ден остава в историята на Дупница, защото досега грижата за изоставените деца беше една затворена система. Екипът ни вече е обучен и скоро очакваме първите приемни семейства, както и биологични родители, които се нуждаят от подкрепа, за да не изоставят децата си. За четири години успяхме да постигнем много”, похвали се и Красимира Александрова.
Основната цел на специалистите от Центъра ще бъде оказване на подкрепа на биологичните родители и семействата, за да не изоставят децата си, както и връщането на децата в училище. Специалистите ще извършват консултации за реинтеграция на децата в семейството.

Шабани подари на Красимира Александрова картина, направена от деца.


Центърът за обществена подкрепа е създаден по проект на община Дупница “За да има щастие в детските очи”, финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г”. с подкрепата на Агенция за социално подпомагане към Министерство на труда и социалната политика.
Сред гостите днес бяха и шефът на Агенцията за социално подпомагане в Кюстендил Снежана Козничка, Калин Каменов заместник на Надя Шабани, шефът на дупнишкия клон на Агенция за социално подпомагане Мая Йорданова, директорът на Центъра за рехабилитация в Дупница Евелина Карабельова и директорът на ЦДГ „Калина” Райна Хаджийска.
 

Снимки вижте в рубриката "Денят в снимки"- www.dennews.bg/news/2011/3/21/1669-centur-za-obshtestvena-podkrepa-otvori-vrati-v-dupnica

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети