Франция не си дава Либия на НАТО

dennews.bg
21.03.2011
размер на текста:

Франция е изразила твърда позиция да не дава ръководството на военната операция на НАТО, съобщава news.bg.
Позицията на французите е такава заради лошата репутация на алианса в арабския свят. Причината за заемане на такава позиция и изразяване на подобно мнение от страна на френската страна е изявление на американският министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. Той е обявил, че САЩ искат да продължат участието си във военните действия, но тяхната роля щяла да си изразява в това „да натискат”.
Намеренията на американците бяха подкрепени и от италианския министър на външните работи Франко Фратини. Според него моментът за поемане на операцията от страна на НАТО вече е настъпил и обясни, че искал да гарантира, че ударите срещу Либия ще отговарят на целите на мисията, разрешена от резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.
Междувременно коалиционните сили възобновиха ударите по военни цели в Либия, съобщава радио „Ехото на Москва". И в момента френски изтребители патрулират в либийското въздушно пространство.
По данни на френските медии рано тази сутрин са били нанесениудари по либийски танкове и бронетранспортьори.Британското министерство на отбраната съобщава за поразени ключови центрове на либийската система за противовъздушна отбрана. Ударени са и военни обекти около Триполи, Мисрата и Сирт.
Представител на коалиционните сили съобщи, че при удара е унищожен център за командване и контрол на войските на либийския лидер. Според него авиоударът е разрушил "способността на Кадафи за оперативно управление" на лоялните му войски. 

От либийското правителство съобщиха, че по сградата е бил изстрелян реактивен снаряд. Представителят на властта в Джамахирията изрази възмущението си от бомбардировката на сградата на резиденцията, където има мирни жители. В момента на атаката в разрушения комплекс са се намирали 300 души.

Не се знае дали и самият Кадафи е бил на територията на резиденцията по време на удара. Властите в Либия съобщиха, че в резултат на авиоударите над страната са загинали 64 мирни жители.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети