9 по Рихтер руши, но 0 в сърцето загнива

В седмица на бедствия Япония роди новите самураи, в 20 години на страдания България създаде само хленчовци

Десислава Панайотова-Янкова
18.03.2011
размер на текста:

Япония. Снимка: reuters

9 по Рихтер. Преди седмица. Япония не оцелява, а живее.
0 в сърцето. Повече от 20 г. България не живее, а оцелява.
Нация на самураи, която предпочита да се поклони в знак на уважение.
Нация от дрипльовци, която предпочита да те гледа отгоре.
9 по Рихтер разрушава, но 0 в сърцето те кара да загниваш.
Разрушението те кара да плачеш, но и да строиш.
Гниенето превръща и цветето, и боклука в тор, така че накрая да не ги различиш.

България.                                              Снимка: dennews.bg


9 по Рихтер. Световните агенции завъртяха снимка на дупка в японска магистрала. Дупка, глътнала леко предната гума на камион.
0 в сърцето. Гледка на скапана железария, вълнист, кален път и захвърлен труп на убито куче те посреща преди гарата в село Делян.
9 по Рихтер. Япония роди новите си самураи. Онези, които продължават да работят прегърнати от радиацията в авариралата АЕЦ „Фукушима”. Онези, които днес тръгнаха с каменни лица да дарят здравето и живота си за спасението на страната си и света.
0 в сърцата. България създава само хленчовци. Премиерът се бил уморил, съветва ни да си изберем друг. Депутат хленчи, че купените му с народни пари уроци по английски били сложни. Съседката с цел в живота да служи на махленското ДС реве, та се къса, че счупила токче в разкашканите стълби на собствения си блок. Търговецът с пачки вместо пух в дюшека се чуди как да спелува „световната криза”, за да ореве света, че цените трябва да гонят небето. Фирменият шеф с огледален номер на колата за 2 бона поне се чуди как да излъже, че не е виновен, че няма пари даже за кафе...
9 по Рихтер. Нито една кражба. Нито един сгазен в паника. Няма нито един да използва положението си, за да се пререди на опашката. Няма нито един оставен да гладува, ако има продукти и за една рибена супа в махалата.
0 в сърцето. Пребита до смърт жена за две монети по 50 ст. и златна верижка от сватбата. Изтласкан от скапания път шофьор заради кортежа със синята лампа. Полудели от глад баби спят в кашони до лукса на „Витошка”.
9 по Рихтер. „Няма да бягаме. Какво означава да се махнем, докато страната стъпи на крака... кой ще я изправи, ако ние избягаме?”
0 в сърцето. Ай, сиктир и на тебе, и на държавата.
9 по Рихтер е бедствие.
0 в сърцето - вечно страдание.

 


 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети