Погребват „Фукушима-1” с покров като на „Чернобил”

Радиацията от авариралата японска централа започва да спада

DenNews.bg
18.03.2011
размер на текста:

Картина на степента на увреждане на четирите блока. Най-засегнат е терти реактор.

Радиацията излъчвана от повредените след разрушителното земетресение в Япония реактори на АЕЦ „Фукушима-1” е започнало леко да спада. Това съобщи компанията оператор "Токио електрик пауър" (ТЕПКО), цитирана от vesti.bg.
По данни на компанията измерванията на нивото на радиацията в четвъртък в 20,40 ч. местно време при западния вход на централата са показали снижаване с 20 пункта до 292 микросиверта в час. Два часа по-късно този показател е спаднал с още три пункта.
Измерванията са направени след като военни хеликоптери изляха общи 30 тона морска вода върху хранилището за събиране на отработеното гориво от третия реактор, чиято охладителна система излезе от строя след удара на цунами.
Японските инженери продължават опитите да овладеят голямото радиационно изтичане от АЕЦ "Фукушима", разположена на 250 километра североизточно от столицата Токио.
По информация на yahoonews.com Япония е поискала официална помощ от САЩ за оказване на помощ и изпращане на ядрени специалисти в островната държава.
Противопожарни автомобили на японската армия се включиха в аварийната операция във „Фукушима-1”. От 7 ч. българско време седем специализирани машини се редуват бързо "да изстрелват" водна струя в пукнатините на сградата, чийто покрив е почти разрушен.
Те ще хвърлят почти 50 тона вода за охлаждането на басейна за складиране на гориво, съобщи ДПА, цитирана от dnes.bg.
Според японски експерти

 

авариралите реактори в АЕЦ "Фукушима-1" ще бъдат затворени "по примера на Чернобил" в бетонен саркофаг,

 

след като преди това бъдат засипани с пясък, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на японската агенция за ядрена безопасност.
За момента основната задача на експертите и аварийните екипи е да възстановят електрозахранването на всички аварирали реактори, за да се възстановят системите им за охлаждане.
Междувременно все повече японци и чужденци търсят начин да напусната страната. На момента след заявяването им се разпродават самолетните билети, включително и на чужди частни компании.

 

В Китай пък тече най-масовата дарителска кампания.

 

Страната е една от първите, която изпрати в бедстваща Япония спасители и преведе в сметките й милиони долари. Студенти и младежи в цял Китай набират пари за пострадалите, информира CNN.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети