Удрят Либия по въздух с благословията на ООН

DenNews.bg
18.03.2011
размер на текста:

Либия ще бъде ударена по въздух след часове. Това ще стане възможно с благословията на ООН, чийто Съветът за сигурност прие резолюция, която позволи атаките с обяснението, че трябва да бъдат спрени атаките на силите на Кадафи срещу бунтовническите групи, съобщи Си Ен Ен, цитирана от news.bg

След гласуването, което се състоя тази нощ, се създава изабранена за полети зона над Либия, за да се предотврати бомбардирането на завзетите от опозицията градове.

Според взетото решение обаче, чуждестранните военни сили няма да могат да използват в Либия сухопътна войска.

В полза на резолюцията гласуваха 10 държави, сред които САЩ, Великобритания и Франция. Както се очакваше, Русия и Китай се въздържаха.

Според взетото решение ООН изисква от привържениците на Кадафи да прекратят огъня и да позволят на международната общност да вземе всички необходими мерки, за да не се допусне насилие срещу мирното население в Либия.
Предлага се също така да бъдат замразвени всички сметки в чужбина на Либийската национална нефтена корпорация /(Libyan National Oil Corp.), свързана с Кадафи.

Преди гласуването на резолюцията Катдаефи обяви, че ако страната му бъде нападната по въздух, ще започне атаки морски и въздушни атаки в Средиземноморието.
"Всяко гражданско или военно транспортно средство ще стане обект на нашите контраудари", обяви представител на министерство на отбраната.

Освен това в нарочно радиообръщение снощи Кадафи обеща да удави тази нощ бунта в град Бенгази - главна база на неговите противници. Той увери защитниците си, че до сутринта на 18 март ще бъде потушена и съпротивата в град Мисурата, намиращ се в Западна Либия и който цял месец се съпротивлява срещу опитите на режима да възстанови властта си там.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети