Изпращаме одеала за Япония, БЧК отвори сметка за дарения

DenNews.bg
17.03.2011
размер на текста:

Одеала ще бъде първата хуманитарна помощ за пострадалите от природните бедствия, която тръгва от България за Япония.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов днес.
"С Кристалина Георгиева сме в ежеминутна координация да ни посочат местата, където трябва да се изпратят помощите, които са ни поискани от Червения кръст и от нашия резерв, тъй като транспортът е много скъп до там", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус".
"Правителството има готовност да закупи и още одеяла, ако има нужда. Засега няма да бъде изпращан човешки ресурс в Япония", каза Борисов. Часове след разрушителното земетресение на 11 март, той каза, че България има готовност да изпрати на помощ на азиатската държава 20 пожарникари.
Вчера Кристалина Георгиева заяви, че Япония има нужда от одеала, матраци, вода и съдове за съхранение на вода. По последни данни на Европейската комисия във временни убежища са настанени над половин милион души, без вода в Япония са 1.4 млн. души, а 900 хил. са без ток
Министерството на външните работи призова България да покаже съпричастност с Япония и нейните граждани. Желаещите могат да направят дарение по специално откритата банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
Български червен кръст (За пострадалите от земетресението в Япония).

Междувременно френски специалисти направиха страшна прогноза за вестник „Дейли Телеграф”. Че Япония има 48 часа за да овладее ситуацията в АЕЦ „Фукушима-1”, преди да се случи авария по тежка от тази в Чернобил.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети