Съветниците отмениха пиперливото зониране за данъците в София

DenNews.bg
17.03.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Общинските съветници в София отменха собственото си решение за презонирането на София, което предизвика скандал заради огромните суми за данъци. Те възложиха на кмета Йорданка Фандъкова да направи анализ и да предложи нови методики за определяне на такса „смет” и данък "сгради".
Вариантът, който предлага администрацията, е тази година данък "сгради" и такса "смет" да се изчислят по данъчните оценки от зонирането от 1998 г.
Днес Фандъкова прие подадената миналата седмица оставка на зам.-кмета Минко Герджиков, съобщи агенция "Фокус".
"Не ми е лесно да взема това решение. Уважавам Минко Герджиков като професионалист, но има сериозни пропуски при подготовката на решението за презонирането на София. Рано е още да се говори кой ще го замести", призна столичният кмет пред журналисти. Тя уточни, че предстои да бъдат внесени предложения за още наказани от администрацията.
Скандалът с презонирането избухна миналата седмица. Тогава много граждани от различни квартали получиха сметки за данък сгради по-високи с над 50%. Според хората в сметките са допуснати явни технически грешки, а и техните квартали са в достатъчно окаяно състояние, за да минат в по-висока зона на данък.
Столичани, които вече са платили данъците си, могат или да получат обратно сумата на надплатените данъци или тази сума да им бъде приспадната от следващи вноски, информира dir.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети