Военен хеликоптер гаси “Фукушима”-1, ядрерна авария и в Канада

DenNews.bg
17.03.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Военен хеликоптер се включи в аравийната операция за овладяването на пожарите в японската АЕЦ „Фукушима-1”, като досега е излял над 7 тона вода над 4 блок. Съседният терти блок също се облива, за да се постигне охлаждане.
10 000 японци ще бъдат подложени на тестове за радиационно облъчване, съобщи агенция Киодо, цитирана от news.bg. Става въпрос предимно за евакуираните от районите около авариралата централа.
"Според анализ на ситуацията в 08.00 часа централноевропейско време (09.00 часа българско) можем да съдим за частично разтопяване на ядрата на реакторите при неработеща система за охлаждане.
Появата на дим на Четвърти енергоблок създава отделно безпокойство, защото източникът му е неизвестен", се казва в информация подадена от Еврокомисията.
Междувременно японските медии стават все по-критични към правителството и компанията "Токио електрик пауър", която стопанисва АЕЦ "Фукушима-1" заради недостатъчната информация, която предоставят за положението в електроцентралата.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че САЩ сериозно трябва да преразгледат програмата си за развитие на ядрената енергетика.
Стана още ясно, че в части от Япония има опасност от големи прекъсвания на електроподаването, ако потреблението на електроенергия не бъде значително ограничено, предупреди министърът на индустрията Банри Кайеда, цитиран от Франс прес. Той добави, че производството на електроенергия е силно намалено заради щетите, нанесени на атомните електроцентрали от земетресението и последвалите вълни цунами.
Междувременно, земетресение с магнитуд 5,7 бе регистрирано в източното крайбрежие на японския остров Хоншу, съобщи Геофизичната служба на САЩ.
Официалният брой на жертвите от земетресението в Япония надхвърли 5 000 души.
Централната банка на Япония отпусна нови $63 млрд. за стабилизация на икономиката в страната. По този начин общо 35 трлн. йени ($430 млрд. долара) достигна намесата на Централната банка.
В същото време ядрен инцидент се случи и в Канада. Хиляди литри радиоактивна вода са били пуснати в езерото Онтарио в резултат на инцидент в канадска АЕЦ, предаде АФП, цитирана от bgfactor. Общо 73 000 литра радиоактивна вода са били пуснати в езерото Онтарио от АЕЦ „Пикъринг”.
„Това е събитие от ниска степен с пренебрежимо малък ефект върху околната среда и никакво влияние върху общественото здраве”, се казва в изявление на електроцентралата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети