Ива и Георги остават в Япония, подкрепят дупнишката молитва за спасение

Десислава Панайотова-Янкова
16.03.2011
размер на текста:

Ива и Георги в Токио месец преди трагедията.

Дупничаните Ива и Георги Георгиеви ще останат в Япония въпреки апелите на външното ни министерство за евакуация на нашите съграждани, след разрушителното земетресение, последвалото цунами и изтичане на радиация от разтопените рактори на АЕЦ „Фукушима-1”.
Засега братът и сестрата научни работници се чувстват сигурни, въпреки напрегнатата ситуация в островната държава, засегнатата от земния трус и последвали пожари атомна централа, довели до изпускане по-големи количества радиация.
Ива, която живее и работи в Токио, вече се намира на сигурно в дома на Георги и японската му съпруга в град Канадзава, префектура Ишикава-кен на 350 км западно от столицата. „Засега сме на сигурно и топло. Тук няма трусове и радиация. Въпреки трагедията, японците не губят увереността си и сме сигурни, че утрото ще бъде по-светло и спокойно. Наистина има хора, които бягат панически, но по-голямата част са спокойни и дори ходят на работа. Възхищавам им се, защото дори и сега няма никакви размирици, блъсканици”, обясни за dennews.bg Ива.
За да успокои сестра си от преживените кошмари на трусовете в Токио, заради които Ива престоя няколко дни в хотел и тревогите по пътуването към Канадзава, за вечеря днес Георги направил баница със сирене, а на трапезата сложил дори истинско българско кисело мляко, което все още се намира в магазините.
„Благодарим, че утре ще се помолите за всички нас. Имаме нужда от морална подкрепа и няма никакво значение, че тук хората не са християни. Японците са хора на духа. Добре е да се помолим, защото най-големите страдания в момента тук са душевните. Много хора се мъчат в ужас от неизвестното. Това е от което имаме нужда-кураж и вяра”, каза още Ива.
Както по-рано ви информирахме, за утре-17 март от 17:30 часа, в храм „Св. Георги Победоносец” отец Георги Паликарски ще отслужи панихида за загиналите при бедствията в Япония, а след това ще прочете и молитва за спасение и благополучие на оцелелите.
Инициативата е на DenNews.bg и Рила ТВ.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети