Бедствията в Япония родиха новите самураи

DenNews.bg
16.03.2011
размер на текста:

Властите няма да увеличават радиуса от 20 км за евакуация. Снимка: reuters

Бедствията в Япония родиха новите самураи и герои на нацията. Не с остри мечове, а само с фенерчета и помпи 50 работници в АЕЦ „Фукушима-1” рискуват живота и здравето си, продължавайки да работят на място до топящите се реактори, които повече от денонощие изпускат радиация.
Всички служители, освен 50-имата доброволци бяха евакуирани от територията на централата.
Движат се през лабиринтите на оборудването в пълен мрак, само с фенерчета, като непрекъснато чуват ставащите от време на време експлозии на водород, който изтича от реактора, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от dnes.bg.
Работниците дишат с респиратори или носят бутилки с кислород. Облечени са в специални костюми за защита от радиацията.

Работниците рискуват живота си, за да се избегне по-голямо бедствие. Снимка: АР


Те трябва да изпомпват морска вода към реакторите, които вече се топят и разпръскват радиация, така че да предотвратят пълното разтапяне, което би довело до изхвърлянето на хиляди тонове радиоактивен прах в атмосферата и сериозна заплаха за Япония.
"Сигурен съм, че тези работници са изложени на високи нива на радиация", казва Риан Тьол, представителка на Грийнпийс. "Имаме сведения, че те работят на смени от по 15 минути, за да се намали облъчването им", твърди тя.
Няма нищо, което да защитава от радиацията напълно. Специалните защитни екипи намаляват излагането на радиационни лъчения, но са тежки и така работата се върши по-бавно, тоест по-продължително, така че е съмнително дали има ефект от тях, заключава "Индипендънт".
Екипите във "Фукушима 1" са съставени от камикадзета, които жертват живота си, допълва "Фигаро".
Японският здравен министър Йоко Комияма каза във вторник, че нивото, до което работник може да бъде изложен на радиация, е повишено от 100 на 250 милисиверта, което е 5 пъти повече от допустимото ниво например в американските атомни електроцентрали.


Тази сутрин земетресение с магнитуд 6 по Рихтер е регистрирано в Тихия океан

 

в непосредствена близост до японската префектура Чиба.
Няма опасност за възникване на цунами, но е възможно повишаване на морското равнище.

 

Японският император Акихито обяви, че се моли за безопасността на народа, който бе засегнат тежко от катастрофалните природни бедствия в азиатската страна, в една от малкото си публични речи, предавана на живо от държавната телевизия. "Броят на загиналите се увеличава ден след ден и не знаем със сигурност колко хора са станали жертви на бедствията", заяви Акихито в кратката си реч. "Моля се за безопасността на възможно най-много хора”, казва още японският император, съобщава БГНЕС.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети