Срещата в Панорамната зала за общинската болница била закрита, за да се карат на воля Попниколов и Таушански

Състоянието на здравното заведение е много драматично и със задължения от 940 хил. лв., обясни съветничката д-р Николова

Даниела Методиева
15.03.2011
размер на текста:

Срещата вчера в Панорамната зала на община Дупница за отчетите на общинските дружества и в частност за състоянието на болницата, която би трябвало да бъде със свободен достъп за граждани, е била закрита за журналисти, за да могат управителят д-р Таушански и директорът на Здравната каса д-р Матей Попниколов да се изпокарат на воля. Това обяснение бе дадено днес от шефът на икономическата комисия д-р Лорета Николова на въпрос на журналисти защо не са били допуснати до заседанието на икономическата и здравната комисии, които би трябвало да са публични.
Разговорът между двамата беше доста емоционален. Д-р Таушански твърдеше, че му било пречено по всякакъв начин, д-р Попниколов държеше на тезата, че е бил доста всеотдаен в усилията си да помогне с каквото може на общинската болница. Представителите на здравната каса твърдяха, че става въпрос за изпуснати чисто технологични срокове за сертификатите за двете лаборатории. Да се надяваме д-р Таушански и неговия екип да успеят да спазят сроковете и договорът със Здравната каса да бъде продължен”, обясни пред журналисти д-р Николова.
От представения финансов отчет на общинската болница за деветте месеца на миналата година стана ясно, че състоянието не е никак добро, а д-р Николова го определи и като много драматично. Оказва се, че задълженията, които има общинската болница към доставчици и персонал вълзила вече на 940 000 лева. Бил е обсъден и вариант за евентуални съкращения, при което д-р Таушански е бил категоричен, че до момента е направил необходимата оптимизация със сливане на отделения и не може да става въпрос за съкращения. Той е подчертал, че има недостиг на кадри и именно поради тази причина е имал проблеми със сключването на договора със Здравната каса и досега. Д-р Николова припомни, че заради липсата на кадри имаше опасност от закриване на психиатрично отделение и тубдиспансера, което щеше да се отрази доста зле на хората, имащи нужда от помощ.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети