Радиационният облак в Япония спира АЕЦ „Белене”?

DenNews.bg
15.03.2011
размер на текста:

Снимка: bulfax.com

Пропукването на сигурността на японската атомна централа „Фукушима-1” и изпускането на радиация в атмосферата, което вече е факт връща за ново разглеждане прокета за строителството на АЕЦ „Белене”.
„Проектът трябва да бъде преразгледан," заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, информира money.bg.
По думите му проектът е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.
Еврокомисарят допълни, че на лице са и въпроси по финансирането на проекта.
На днешната среща на ядрените експерти от ЕС в Брюксел ще бъде обсъдено възможно ли е ЕС един ден да се откаже от ядрената енергетика. Йотингер призова участниците в срещата да координират политиката на съюза в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.
Във връзка с инцидента в Япония икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор, предназначен за АЕЦ "Белене", съобщава news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети