„Фокушима-1” не издържа, пусна облак радиация над Япония

DenNews.bg
15.03.2011
размер на текста:

Небето над "Фукушима-1" вече е затворено за полети. Снимка: reuters/yahoonews.com

Атомната електроцентрала „Фукушима-1” задейства най-лошите кошмари за свалената на колене от природните бедствия Япония. От днес сутринта българско време над островната държава плъзна облак радиация, като в редица префектури вече са измерени опасни за човешкото здраве нива на радиационния фон.
Въпреки надеждие на правителството и специалистите, че защитите на централата ще издържат, четирите експлозии и постоянни пожари, които стопиха обвивките на реакторите се оказаха по-силни от японският интелект и технологии.


Пробивът във сигурността доведе до опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на по-силна радиация.
 

В района на електроцентралата радиацията е достигнала опасни за човека нива надвишаващи 400 пъти допустимата годишна норма.

Част от жителите на Токио вече напускат града или се запасяват с вода и храна. Снимка: AFP/yahoonews.com


В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличила около 40 пъти.
В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.
Японският премиер Наото Кан призова всички, които живеят в радиус до 20 километра около "Фукушима-1", да се евакуират.
Властите препоръчаха на жителите в районите, разположени на разстояние между 20 и 30 километра от атомната електроцентрала, да не излизат от домовете си.
Над "Фукушима-1" е обявена зона, забранена за полети, с радиус 30 километра, в която се допускат само самолети и вертолети, пряко ангажирани със спасителните и аварийните работи, цитира световните агенции dnes.bg.
Правителството вече е подало официална информация в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че хранилище за отработено гориво се е запалило в реактор, пострадал от земетресението и радиоактивни частици са попаднали "директно" в атмосферата.
 

Френското посолство в Япония съобщи, че слабо радиоактивен облак може да стигне до Токио до часове.
 

Засега в столицата, с население 12 млн. жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезия, които най-вероятно са били донесени от вятъра, който духа от посоката на "Фукушима 1", на около 240 км от японската столица, предаде Ройтерс, цитирана от vesti.bg.
В Токио вече се забелязват признаци на паника. Някои от жителите напускат града, а други се запасяват с храна и вода.
В един от най-големите универсални магазини в Япония - "Дон Кихот" в центъра на Токио, са разпродадени всички портативни радиоприемници, джобни фенерчета, свещи, туби за гориво и спални чували.


 

При катастрофата в Чернобил са били евакуирани всички райони, в които нивото на радиация е било над 350 милисиверта на година. При нормален радиационен фон човек е изложен на около 2-3 милисиверта на година.
При нива на облъчване около 100 милисиверта на година се забелязва отчетливо увеличение на случаите на ракови заболявания. Натрупването на 1000 милисиверта предизвиква рак в един от всеки петима души.
Единична доза от 1000 милисиверта предизвиква симптоми на лъчева болест, а при единична доза от 5000 милисиверта половината от облъчените умират в рамките на един месец.
Ройтерс изтъква, че е много малко вероятно населението в районите близо до електроцентралата да бъде изложено на радиация с опасна интензивност.
 

Няма основание за повишаване на напрежението у нас вследствие на ставащото в японските атомни централи. Няма и основание за самоволно вземане на защитни мерки, заяви Мариана Низамска, началник на аварийното планиране в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), тази сутрин в интервю за БНР. Няма как радиацията да стигне до България. Японското правителство взима всички мерки за овладяване на ситуацията и намаляване на всякакви последствия, увериха от АЯР. На сайта на агенцията се посочва, че няма промяна в радиационния фон на територията на България.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети