По пет милиона броят общините за регионалното депо в Кочериново

Този проект е само да се крадат пари, каза Петър Паунов, който „паднал от стола” при сметката от 100 лв. за тон извозен боклук

Десислава Панайотова-Янкова
14.03.2011
размер на текста:

Местността "Точилото" над Кочериново е мястото на регионалното депо.

Общините Кюстендил и Благоевград са пред отказване от проекта за изграждане на регионално депо в Кочериново. Засега община Дупница остава в сдружение „Струма”, но с едно наум, обясни градоначалникът Атанас Янев.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов обясни пред dennews.bg, че „паднал от стола”, когато разбрал че всяка от 11-те общини трябва да участва с 10% или 5 милиона лева за съфинансирането на депото. „На всичко отгоре едва сега разбираме, че с европейски пари ще бъде изградена само първата клетка, а за останалите две трябва да се осигури финансиране от нас. Казано с две думи този проект е единсвтвено да се крадат пари. Но какво ще се случи с населението и къде ще отиде такса „смет” като излиза, че за тон извозен боклук общините ще трябва да плащат до 100 лв.”, каза Паунов.
На днешната среща свикана от областния управител Любомир Анчев Паунов беше представляван от заместник-кмет и еколозите на общината. В синхрон с внесената докладна в ОбС от кмета за сформирането на експертна комисия, представителите на общината поискаха днес изясняване на всички параметри. На сесията в четвъртък съветниците под Хисарлъка ще решат дали да бъде сформирана комисия от външни експерти и общински съветници, която да изготви анализ за задълженията на общината и дали тя би могла да се справи с финансовите изисквания. Освен това екепсртите ще търсят и алтернатива на регионалното депо за решаване на проблема с битовите отпадъци в общината.
„По-лесно е да кажа кое не ме притеснява в проекта. Но и това не мога, защото всичко ме притеснява”, отговори Паунов на въпроса дали най-проблемни са финансовите разчети в проекта. Според градоначалника на Кюстендил вина за пълния мрак, в който проектът се точи вече 12 г. и излизането на информацията за финансовите ангажименти на общините на такъв късен етап, се дължи на пълната липса на заинтересеованост от страна на държавата и липсата на координация.
„Дали съм раздвоен? Та аз паднах от стола! Ако наистина това са изискванията, депото ще излезе меко казано скъпо на населението. Представям си и каква физиономия е направил кметът на Благоевград, когато е разбрал”, каза още Паунов за dennews.bg.
Кметът на Благоевград Костадин Паскалев не отговаря на телефона си, но водената от него община също е пред отказване.
„По този проект няма нищо сигурно. Но в момента ние правим всичко възможно Дупница да избегне глобите и решение което би довело до повишаване на данъците и такса „смет”, коментира Атанас Янев, който също пропусна днешната среща при губернатора.
На нея обаче беше кметът на Рила Георги Кабзималски, който отново се обяви за конкретизиране на финансовите разчети и изискванията, които общините ще поемат.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети