Събират кметовете на пожар за пожарищата

DenNews.bg
14.03.2011
размер на текста:

Ръководството на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” поиска от областния управител на Кюстендилска област Любомир Анчев провеждането на спешно съвещание с кметовете на общини за предприемане на мерки за прекратяване на нерегламентираното палене на отпадъци и прекратяването на нанасяните материални щети и ековреди.
Писмото дойде след крайно усложнена пожарна обстановка, регистрирана в Кюстендилска област в края на миналата седмица.
Пожарната е изразходвала значим материален и човешки ресурс за обслужване на 41 произшествия, съобщават от пресцентъра на ОДП-Кюстендил. Само в два от случаите причините за възникването на пожарите не са небрежност. Всички останали пожари – 19 на територията, обслужени от кюстендилски екипи, 10 – от дупнишки, 8 от бобовдолски, 2 пожара, обслужени от рилските огнеборци, са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Пожарите са се развили на площ, надхвърляща 10 000 дка. Причинителите на пожарите в селата Вратца, Багренци, Голем Върбовник, Мали Върбовник, Жиленци, Згурово, Раненци, Горна и Долна Гращица, край Дупница, между селата Коркина, Мала Фуча и Бабино са възрастни хора, които чрез палене са почиствали имоти и пасища в близост до земеделски земи и горски масиви. При потушаването на пожарите местното население в повечето от случаите не е било в състояние да окаже помощ поради напреднала възраст и затруднена подвижност, а рискът за нанасяне на значима щета е бил реален.
Установени са 7 от причинителите на пожарите в Кюстендилско. На трима от тях са съставени актове. Предвидената за това деяние законова санкция е глоба до 2000 лв. Срещу причинителите на пожари, нанесли значими щети, се предвижда и наказателно преследване.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети