Първото място изпокара роми от две дупнишки махали на кушията за Тодоровден в Бистрица

17-годишният Николай грабна първа награда с кон под наем, селският поп Борис смени килимявката с каубойска шапка

Даниела Методиева
12.03.2011
размер на текста:

Победителят Николай (вляв) бе взел под наем коня Скай от собственика му Спас Костадинов. Снимки: dennews.bg

17-годишният ром от дупнишкия квартал Гиздова махала Николай Борисов грабна първото място на кушията в село Бистрица. Той спечели 300 лева награда с четирикратния победител досега- 10-годишният кон Скай, който бе взел под наем от собственика Спас Костадинов от Бистрица. Дали ездачът и собственикът на коня ще си поделят парите, не стана много ясно, но и двамата обясниха, че ще се разбират по-късно.

Отец Борис се впусна в надбягванията с каубойска шапка и домашно плетен вълнен пуловер.


Първото място бе и причината дупнишките роми да се изпокарат и да влязат в спор със съдиите, защото за титлата претендира Борислав Методиев от Гиздова махала, който беше минал два пъти пръв в набдягванията. В спора се намеси кметът на селото Иван Бански, а лидерът на ромите в Гиздова махала Калин Георгиев трябваше да ги озаптява, за да не се стига до екскцесии. Съдиите бяха категорични, че победител е Николай Борисов и кметът на Дупница Атанас Янев връчи наградата на него. Огорчени ромите от квартал Каваклия си тръгнаха и се заканиха никога повече да не стъпват на кушията в село Бистрица.

Борислав Методиев (вдясно) обясни че той трябва да бъде победителят.


В днешните надбягвания се включиха 33-ма участници, като последен се записа попът на село Бистрица отец Борис Минчев. Вир вода и запъхтян, той пристигна с коня си Линда 10-ина минути след крайния срок за записване. С килнатата от бързането килимявка, расото и менче със здравец, той и беше на път да се разочарова много, но в крайна сметка организаторите се оказаха благосклонни и направиха реверанс на свещеника. Отец Благой се впусна яростно в надпреварата и въпреки, че не се класила за финала, за него остана удволетворението, че все пак е участвал в кушията.

Надпреварата бе доста оспорвана

И на днешната кушия не липсваха димящите скари с кюфтета и кебапчета, с които се почерпиха любителите на студената бира. А от нея всички имаха нужда заради топлото и слънчево време. Не липсваха и сергиите с играчки,а надуваемият замък които като магнит привлече най-малките, които от кулите му наблюдаваха конните набдягвания и поздравяваха участниците.
А бистришките баби и тази година не пропуснаха на поздравят участниците в кушията и зрителите с народни песни, а след края на надбягванията извиха хоро.
Всичко за днешния Тодоровден в дупнишкото село Бистрица вижте в рубриката ни „Денят в снимки”

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети