Трус и цунами сломиха силите на Япония, сред жертвите няма българи

DenNews.bg
11.03.2011
размер на текста:

Дори Япония не устоя на страшното бедствие. Снимки: AP/yahoonews.com
Мобилизирани са хиляди спасители и военни.

Земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер и последвало страховито цунами сломиха силете на най-добре обезопасената срещу природни бедствия държава –Япония.
Наред с щетите и моменталния спад на финансовите пазари властите в островната държава вече броят жертви-осем са загинали, дасетки са изчезнали и ранени. Засега няма информация сред пострадалите да има български граждани. В Япония постоянно живеят около 600 наши сънародници. Външното ни министерство поддържа постоянен контакт с посолството чрез осигурена сателитна връзка.

Разрушенията са страшни.


Земетресението, което е най-мощното в страната от 140 години удари Североизточното крайбрежие на Япония с такава сила, че е било усетено дори в Китай. Трусът предизвика и огромни океански вълни, които нанесоха големи щети по крайбрежните райони.
Епицентърът на земетресението, последвано от вторични трусове, бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие. Първият трус станал в 14.46 часа местно време (05.46 по Гринуич).
Огромни райони на град Сендай в префектура Мияги са разрушени и залети от десетметрово цунами, последвано от втора вълна. Напълно е залято международното летище. Разрушено е пристанището. Водата е погълнала цял жилищен квартал.
В разположения наблизо град Санрику водата достигнала до равнището на третия етаж.
Десетметрова вълна цунами удари и град Камаиши в префектура Ивате на главния японски остров Хоншу. Съобщава се за многобройни разрушения, десетки автомобили са отнесени в океана.
Вълна цунами с височина над 4 метра причини големи разрушения и в крайбрежните райони на префектура Фукушима.
Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, разположен в Хаваи, обяви тревога за цунами по цялото крайбрежие на Тихия океан, включително Австралия и Южна Америка, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от vesti.bg.
Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора панически са излезли на улиците.
Телевизия Ен Ейч Кей съобщи за пожари в няколко сгради. Телефонните връзки са прекъснати. Четири милиона домакинства в столицата и околностите са без ток. Спряно е движението на влаковете.
 

Освен цунами земетресението от 8,9 задейства и свлачища.

В Токио и околностите му горят 14 големи промишлени обекта, сред които нефтохранилището на компания Космо ойл. Има опасност от взривове.
Автоматичично са се изключили АЕЦ в префектурите Мияги и Фокушима. Няма изтичане на радиация. Останалите централи работят в нормален режим.
В центъра на Токио се е срутил покривът на сграда, в която се намирали 600 студенти на церемония по дипломирането им. Има много ранени.
Най-малко двайсет души са ранени в Осаки, префектура Мияги, повечето от паднали предмети.
Осем души са обявени за изчезнали в префектура Фукушима след предизвикано от труса свлачище.
Четири вторични труса със сила до 7,1 последваха първото земетресение
Командването на японските ВМС заповяда на базираните в Йокосука военни кораби да се отправят към бреговете на префектура Мияги за оказване на помощ на населението.
Японският премиер призова жителите на страната да запазят спокойствие.
„Ние трябва да проявим дух на сътрудничество, за да минимизираме последиците от случилото се”, заяви Наото Кан в резиденцията си в Токио, ситиран от vesti.bg.
В Токио се чуват сирените на многобройните автомобили на "Бърза помощ". Правителството на Япония в пълен състав се е събрало в кабинета на премиера, където действа кризисен щаб.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети