Властта в Бобов дол затъркаля мъртвата болница като горещ картоф

Нито община, нито ръководството и ОбС знаят кой ще изплати заплати и обезщетения на персонала, и дълговете към кредитори

Десислава Панайотова-Янкова
10.03.2011
размер на текста:

Бобовдолската болница „Д-р Стоян Сантев”, която след отказ за финансиране от страна на Здравната каса фактически прекрати дейността си за годината, се превърна в горещ картоф в ръцете на местната власт и болничното ръководство.
„Питайте другите” е отговорът, който дават всички на въпроси за изплащане на заплатите, процедурата по освобождаване на персонала, евентуалните обезщетения и покриването на задълженията към кредиторите. Въпросителните около реалното състояние на лечебното заведение са толкова много, че дори след първото заседание на временната комисия от общински съветници и граждани, създадена за изясняване на ситуацията, точна информация няма.
По данни на управителят на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” д-р Красимира Василева задълженията към кредитори са около 950 000 лв., по информация на шефа на Здравната каса в Кюстендил д-р Матей Попниколов обаче цифрата е 1 200 000 лв. И това е само едно от разминаванията. Друго е за числеността на персонала в момента и за цифрата на лекари, сестри, и помощен персонал, които няма да напуснат работа по собствено желание.
Дори и днес д-р Василева не можа да конкретизира нито броя на работещите, нито сумата за заплати и обезщетения, въпреки че вчера от временната комисия са изискали тази информация.
Според управителя до момента са освободени само тези, които са пуснали молби по собствено желание, други са в отпуск или болнични. Има и такива, които продължават да ходят на работа.
„Издават заповеди”, отговори д-р Василева на въпроса ни какво правят в болницата служители, след като с нейна заповед дейността на МБАЛ беше прекратена с дата 1 март.
И кметът Грети Алексова, и председателят на ОбС Нели Карипова, която е и председател на временната комисия, и управителят д-р Василева реагират като попарени на въпроса кой ще плаща.
„Болницата е търговско дружество с принципал Общински съвет. Само сградата е общинска, така че управителят трябва да изчисли колко обезщетения трябва да се платят и откъде, как да бъдат освободени хората. Толкова време аз казвах, че има проблеми, че трябва да се предприемат решения, но нищо”, казва Алексова. А пример за туткането от страна на ръководството на болницата тя е давала много пъти, като например забавянето на правния анализ и информационния меморандум нужни за евентуална приватизация.
„Общински съвет да мисли от къде пари, защото те са собственици на болницата. В общината пък има юристи, които могат да кажат как ще бъдат освобождавани хората. Това не мога аз да кажа и да направя”, обясни от своя страна д-р Василева.
Според ОбС-шефът Нели Карипова пък вина за случилото се и съответно за намиране на решение и финансиране имат кметът и управителят.
„Вчера Василева ни представи загубите без нито ред анализ. Учудвам се на техните реакции, защото до момента всички решения на ОбС за болницата бяха по предложения на кмета. Сега излиза, че ОбС е виновен, че ги е подкрепил. И като казвам ОбС, имам предвид хората на Алексова, защото по много докладни аз лично съм била на друго мнение. Василева обясни, че е посъветвала хората от персонала да завеждат дела, но от къде ще намери тя пари, защото като се стигне до съдия-изпълнители първо ще се връщат парите на кредиторите и едва след това на хората”, смята Карипова. Според нея един от варианите е, след като бюджетът за 2011 г. бъде върнат за ново разглеждане, да настъпят драстични промени.
„Какво да направим? Освен Алексова като върне бюджета съвсем да орежем нейните дейности и всичко да отиде за болницата”, отсече тя.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети