Стачкуващите жепейци в Дупница спряха два влака

Машинисти не подкрепиха колегите и се обявиха за съкращения на администрацията, останалите продължават утре

dennews.bg
10.03.2011
размер на текста:

Двата стачни комитета си стиснаха ръце. Снимки: dennews.bg

Около 50-ина служители на БДЖ от гарата в Дупница стачкуваха днес на минусовите температури в знак на протест срещу обявените предстоящите съкращения.
Представители на КНСБ и Подкрепа си стиснаха ръце преди началото на 1-часовата предупредителна стачка и стояха на перона в знак на солидарност с колегите си от цялата страна.

На протестите дойдоха и лидерите на двете синдикални струкури на Подкрепа Любка Георгиева и на КНСБ Тодорка Дамянова. Два влака-пътническият за София и бързият в посока Кулата спряха на коловозите и машинистите и пътниците изчакаха да мине времето, обявено за протест.

Оказа се, че не всички служители на БДЖ подкрепят стачката, против нея се обявиха локомотивните машинисти на пътническия влак за София. Кирил Кирилов бе един от тях и пред dennews.bg той обясни, че исканията не са достатъчно аргументирани и никъде в тях не се споменава нищо за увеличаване на заплатите.

„Бедна ви е фантазията колко раздута е администрацията ни и първо от там трябва да се почне със съкращенията”, каза колегата на Кирил Кирилов, който пожела да остане анонимен.
Колегите им от бързия влак за Кулата се скриха от журналисти и обясниха, че не искат да дават изявления, въпреки, че са част от групата на протестиращите.
Във влака за Кулата повечето от пътниците обясниха, че са знаели за едночасовото забавяне, но подкрепят напълно исканията. Повечето от тях бяха пенсионери, ученици и студенти, които обясниха, че пътуват с влака, защото ползват карти с намаление. Кирил Опълченски бе един от тях и според него с поскъпването на бензина през последните дни пътниците ползващи услугите на БДЖ ще се увеличават все повече и повече. За него билетът отиване и връщане от Радомир до Благоевград струва 5 лева, а само за бензин трябва сега да плати 6 пъти повече.
В съседното купе с по чаша топло кафе и вафли се подкрепиха Иван Георгиев, Павлина Георгиева и Кузо Вангелов, които също изразиха своята солидарност с протестиращите служители от БДЖ.


Във влака за Кулата пътуваше по работа и механикът от енергосекцията на гара Симитли Георги Георгиев, който също подкрепи колегите си в исканията им. Според него също не трябва да има съкращения сред работниците, а те трябва да обхванат администрацията, която е надута излишно.
Сред пътуващите имаше и арестант, който пътуваше в отделно купе заедно с придружаващия го полицай. За група ученици от Симитли стачката на гарата в Дупница се оказа истинска атракция и не пропуснаха да си направят и снимки за спомен от събитието.
След като едночасовия предупредителен протест приключи, ревизорът Димитър Димитров направи така наречената студени проби и двата влака потеглиха.

 Още от днешния протест на гарата в  Дупница можете да видите в рубриката ни "Денят в снимки" - www.dennews.bg/news/2011/3/10/1565-sindikatite-pod-obshti-znamena-za-bdj-stachkata-v-dupnica

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети