Камион за смет, подарък от Цачева, запали нова война - игумен-кмет

Дядо Евлогий сам ще чисти светите земи, без Рила няма къде да депонира отпадъците, моли Кочериново за помощ

Десислава Панайотова-Янкова
01.03.2011
размер на текста:

Адвокат Михайлов представи исканията на Светата обител пред ОбС-Кочериново. Снимка: dennews.bg

Дългогодишните имотни спорове между ръководството на Рилския манастир и община Рила избиха в неочаквана посока, и то след жест за помирение от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Преди месеци в опит да въдвори спокойствие между двете страни тя издействала камион за сметопочистване на Светата обител, която е административна част от община Рила. Идеята на подаръка според градоначалника на Рила Георги Кабзималски била да се намали такса „смет” за обектите в Рилския манастир и съответно тежестта на налога за населението на общината. „Камионът щеше да се използва за сметосъбиране на територията на парка, но тъй като е по-нов, щеше да доведе до поевтиняване на услугата. В един момент обаче игуменът реши, че ще запази камиона и сам ще извозва боклука”, обясни Кабзималски.
Покрай другите спорове и до ден днешен

 

Светата обител и общината не могат да се разберат кой е по-крив за сметопочистването в светите земи.

 

От една страна, игуменът твърди, че общината не спазва графика за вдигане на контейнерите и не се справя добре със сметосъбирането. От друга страна, кметът не само е сигурен, че общината се справя с чистенето, но и че цената на услугата излиза много над такса „смет”, която манастирът плаща.
След решението на дядо Евлогий да запази камиона и да извозва сам отпадъците обаче нерешен остава въпросът за депонирането им. Затова и на сесията вчера в Кочериново един от адвокатите му заяви писмо, с което се иска разрешение манастирът да депонира боклука си на градското сметище.
„Досега винаги сме имали добри отношения с община Кочериново и предлагаме договор за използване на депото. Ако получим такова разрешение, ще си плащаме такса, ако ни откажете, ще търсим друга община”, заяви пред съветниците в Кочериново адвокат Михайлов. Освен това той обеща, че при съгласие община Кочериново ще бъде първа в списъка за финансиране на енергоспестяващи мерки по спечеления от Светата обител проект за изграждане на минивец. „По проекта се изисква първите 20 г. постъпленията от него да се използват за енергоспестяващи мерки. Първите 10 г. ще са за Рилския манастир, но следващите 10 г. можем да използваме за други обекти. Ако се съгласите, вие ще сте първите в списъка”, обеща той.
След въпроси от страна на съветниците Михайлов обясни, че решението за извозване на отпадъците се дължи на лоши отношения с общинското ръководство в Рила и пропуски по почистването.
„През януари ние поискахме от община Рила разрешение за депониране, но заради лошите отношения не получихме одобрение. Първо кметът прие идеята и внесе такава докладна за разглеждане, след това обаче на самата сесия каза, че каквото и да реши ОбС, той ще обжалва в съда.

 

За миналата година сме платили 51 000 лв. за такса „смет”, но доколкото разбрах, събираемостта е изключително ниска – едва 25%”, обясни още юристът.

 


След реплика от заместник-кмета на Кочериново Иван Минков, който в момента изпълнява длъжността кмет след отстраняването на Костадин Катин от длъжност, че градското депо няма капацитет, съветниците решиха да разгледат предложението на следваща сесия.
„Не е истина, че съм отказал на Рилския манастир отпадъците да се депонират на рилското сметище. Аз им казах, че трябва да приложат още документи, защото към онзи момент камионът не беше регистриран. Нека колегите от Кочериново се замислят за този договор, защото нашите сметища са на доизживяване и трябваше вече да са закрити. Ако манастирът може да сключи договор с някоя община, това е или Дупница, или Кюстендил, или Благоевград”, обясни Кабзималски. Според него дори и да извозва отпадъците си за своя сметка, Рилският манастир трябва да плати такса „смет” за 2011 г., тъй като в закона е записано, че ОбС не може да променя таксата през годината.
„Този автомобил дойде в манастира благодарение на общината.


Те си мислят, че така ще им е по-евтино, но всъщност с него трябваше да се намали таксата за всички.

 

Само за обектите около манастира сметосъбирането е 40 000 лв. на година без ДДС и по закон те се плащат от ползвателя. Ние ги разпределяме върху населението, а трябва да ги плаща игуменът. Той все не е доволен. Казваше, че не извозваме по график и поиска тетрадка, че при всяко вземане на контейнер да се разписва негов човек. Направихме я и след 6 месеца, като теглихме чертата, излезе, че имам 1/3 по-голяма честота. И не друго, а той каза: „Дай да я махнем тая тетрадка”, добави още кметът на Рила.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети