Съветнци по работно облекло и анцунг гласуваха за ОбС преврата в Бобов дол

Атакистът Стоичко Стоянов оприличи вота на залагания и съчини приказка за принцеса Грети

Десислава Панайотова-Янкова
08.02.2011
размер на текста:

Васил Велинов дойде с работно облекло, колкото да пусне бюлетина. Снимки: dennews.bg

 Един от най-близките приятели на кмета на Бобов дол Грети Алексова и настоящ общински съветник Васил Велинов дойде по спешност на днешната сесия на ОбС, за да даде гласа си по искания вот на недоверие на председателят Нели Карипова. Че дойде по спешност личеше не само по това, че Велинов беше от глава до пети в работно облекло, но и от коментарите му че трябвало да остави за работата си по излизиване на плоча в предприятеието, в което работи.
Резултатите от вота бяха изненада за всички-както за вносителите на вота на недоверие, така и за Карипова и привържениците й.
Един глас не стигна за отстраняването от председателския пост на петия поред за този мандат ОбС-шеф Нели Карипова. С една невалидна бюлетина, осем гласа „за” и седем „против” вотът на недоверие не мина и поне засега тя остава начело на местния парламент.
В началото на сесията Васил Велинов беше записан като осъстващ заедно с бившият кмет и съветник от БСП Йорданка Каленичкова. Той стигна да се яви точно навреме, за да мине през пригодената с параван стая за тайния вот. Дамите в ОбС пък не скриха очарованието си от освежената и още ухаеща на нов латекс стая с коментарите, че заради непрестанните рокади на председателския пост е било време да им се осигурят по-добри условия за гласуване.
Макар че закъсня с няколко минути за заседанието един от първите, които пуснаха бюлетина беше съветникът от БСП и фолк певец Борислав Делибалтов-Борис Дали. На забележките, че се е появил със спортен екип, той уточни, че по пернишки това все пак е официалният му анцунг.
Самите дебати преди избора на тричленна комисия по вота и гласуването минаха изключително скоростно, но все пак бяха белязани с нервни изблици и даже поетични търсения.
Съветникът Сашко Александров, които е един от шестимата внесли искането за отстраняването на Карипова, напусна демонстративно залата, докато тя коментираше мотивите им за остраняването й.
Поводът за реакцията му беше, че Карипова говори повече от определеното й време, а преди това без гласуване или позоваване на правилника заместник-председателят на ОбС и водещ заседанието Иван Георгиев беше посочил за изказвания три минути.

 Борис Дали и Рангел Рангелов от БСП чакат пред стаичката за тайния вот.


Все пак Карипова се съобрази с негодуванието на Александров и запази правото си да говори след гласуването.
Атакистът Стоичко Стоянов пък съчини в движение бобовдолска приказка, вдъхновен от сагите с въртележката на председателското място. „Щом принцеса Грети реши, че някой не й уйдисва и айде забутаме го. А сега от къде ще извади 20 000 лв. за обезщетението на Димитър Атанасов и Карипова. Но щом искате ще продължим сагата. Аз за едно се възхищавам на Алексова, че още преди три години каза, че този ОбС не струва. Ние не сме общински съветници, а кукли на конци”, завърши приказката си Стоянов.
В обявената почивка, в която комисията с председател Антон Михайлов и членове Стоичко Стоянов и Мелек Ананова трябваше да подготви бюлетините и урната, бившият партньор на Карипова в председателският тандем Димитър Атанасов не пропусна да се пошегува, че тя трябва да наддава за стола до него.
„Скъпо е това място, че вече много се сгъсти групичката ни от бивши председатели”, пошегува се Атанасов.
По спечелено от него и Карипова дело, за това че бяха свалени от постовете, общината трябва да им изплати 20 000 лв. обезщетение, по което законната лихва вече надхвърля 3 500 лв.
Всъщност Карпипова се възползва от стола до Атанасов само за минути, докато Михайлов преброи гласовете и стана ясно, че тя ще се остане на председателския пост.

Какво каза Нели Карипова след сесията днес четете по-късно в рубриката „Интертвю”

 


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети