Нова експертиза проверява ощетена ли е община Дупница от договор на кмета Атанас Янев

dennews.bg
07.02.2011
размер на текста:

Нова експертиза за стойността на доставените хранителни продукти за социалния патронаж и детските заведения в Дупница трябва да изготвят специалисти по делото срещу кмета на общината Атанас Янев.

"За изхода от делото питайте съдията", коментира на излизане от залата дупнишкия градоначалник.
Трима свидетели дадоха показания в съдебното заседание- Христо Христов, Атанас Атанасов и Иво Гърнев, експертизи представиха и три вещи лица.Делото продължава на 31 март.
Атанас Янев е подсъдим за неизгодно сключен договор за малка обществена поръчка и анекс към него, с който общината е била ощетена с 9 517,40 лв.
За нарушението още през 2008 година Янев на Янев е бил съставен акт за административно нарушение от Агенцията за финансова инспекция.
Обвинителният акт срещу градоначалника е по чл. 282 от Наказателния кодекс. Янев е обвинен че е нарушил служебните си задължения, набавяйки имотна облага за фирма "Тоби" ООД- Дупница, собственост на общински съветник от местния ОбС.
Според обвинението на 8 март 2008 г. градоначалникът анексирал сключен само 2 месеца преди това договор с фирмата. Контрактът бил за доставка на храни и перилни препарати за детските ясли, социалния патронаж, за столовото и диетичното хранене в
Дупница. Цените на стоките обаче били неколкократно завишени в анекса, след като за определянето им бил ползван седмичия бюлетин на стоковите борси и тържища.
Стойността на договора по оферта на община Дупница е 124 244 лева, без ДДС. По-късно с подписания анекс лимитът за доставка на храни до тази стойност отпаднал.
Процесът тръгна в средата на декември. По делото Атанас Янев е с мярка за неотклонение "подписка", след като съдът не уважи искането на прокуратурата да бъде отстранен от длъжност.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети