Още трима убити в Кайро, вече нападат и журналисти

dennews.bg
03.02.2011
размер на текста:

Снимка: Foreign Policy

Още трима протестиращи са били убити тази сутрин по време на престрелка между противници на президента Хосни Мубарак, с което жертвите през последните 24 часа станаха вече 6, съобщава БНЕС.
Д-р Амр Бахаа от една от импровизираните болници в джамия е информирал, че жертвите са били с огнестрелни рани, а ранените вече са над 1000.
Сред нападнатите има вече и журналисти, отразяващи събитията на площад Тахрир. Според Комитета за защита на журналистите това е опит на властите да налагат цензура и сплашване. Според тях египетското правителство използва всякакви методи за елиминиране на очевидците на сблъсъците. Телевизия Ройтерс е съобщила, че неин журналист и бит, докато снимал репортаж за магазините и банките, които са били принудени да затворят заради протестите. Гръцки журналист е бил намушкан с нож в к рака от поддръжници на Мубарак, а фотографът с него е бил ударен в главата, съобщи очевидец "Правителството прибегна до явна цензура, сплашване и серия от нарочни атаки срещу журналисти, извършени от проправителствените тълпи", заяви Абдел Дайем в комюнике. Той изброява няколко атаки срещу служители на египетски, арабски и международни медии по време на насилието, избухнало, когато привърженици на президента Хосни Мубарак.
Премиерът Ахмед Шафик е заявил в изказване по държавната телевизия, че актовете на насилие ще бъдат разследвани, а Правителството ще вземе всички възможни мерки, за да установи кой стои зад насилието и да опита да се справи с него.
Най-голямата опозиционна група Мюсюлманското братство, обяви, че че президентът Хосни Мубарак и неговото правителство трябва да си отидат. Движението призовава за премахването "на режима, не на държавата".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети