Лекарствената агенция отказа лека срещу рак на Продан Христов

DenNews.bg
03.02.2011
размер на текста:

Продан Христов

Изпълнителната агенция по лекарствата отказа да регистрира продукта "Антималигноцит" на Продан Христов със становището, че медикаментът за лечение на ракови заболявания няма да получи разрешение за продажба у нас и занапред.
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Причините са както в неизяснения състав на този продукт, така и в действащия Регламент на Европейския парламент.
Според него всички иновативни и високотехнологични медикаменти за лечение на злокачествени заболявания, се оценяват единствено от Европейската агенция по лекарствата по т.нар. централизирана процедура. Разрешението за тяхната употреба се издава от Европейската комисия.
Изпълнителната агенция по лекарства ще направи проверка дали неразрешеният за употреба препарат се разпространява у нас. Ако се окаже, че това е така, ще бъдат наложени глоби до 50 000 лв. Освен това ще бъде спряно разпространението му.
През лятото на 2010 г. Продан Христов, който е откривател на лекарството, за което се твърди, че лекува рак, заяви, че е спрял производството му. Тогава той коментира, че ако лекът бъде регистриран в България, на което много държи, е готов да започне отново да го произвежда.
Той отказал на македонци, които искали да го регистрират.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети