ЧЕЗ ни пуска ток с 13% по-скъп ток

DenNews.bg
28.02.2011
размер на текста:

Над 13% увеличение на цената на тока поискаха от енергоразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ.
Предложението на компанията е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и трябва да влезе в сила от 1 юли 2011 г.
Ако регулаторът приеме исканото 13,12-процентно увеличение, това би довело до средно увеличение на крайната цена на електроенергията от 1,9 ст. на киловатчас, без ДДС.
За битовите клиенти обаче цената ще е по-висока с 2,3 ст. на киловатчас (16,9 ст./квч. дневна и 11,8 ст./ квч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на компанията - с 1,5 ст., без ДДС.
При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 197 квтч (включително дневна и нощна тарифа), или 31,20 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 5,40 лева (с ДДС), уточняват от ЧЕЗ.
Предложението се основава на реалните разходи на дружествата на ЧЕЗ, отчитайки инфлацията и инвестициите, либерализацията на пазара и енергийната ефективност, като е изготвено на база утвърдената от ДКЕВР структура на цената и не предвижда такса мощност под никаква форма и за нито една група потребители.
При разработване на предложението на ЧЕЗ е взета под внимание необходимостта да се спазва принципа на равнопоставеност на всички клиенти, който за момента е нарушен.
От началото на настоящия регулаторен период на ЧЕЗ се признават годишни инвестиции от 35 лева на клиент. В същото време в Югоизточна България и Североизточна България се признават инвестиции от съответно 75 лева и 65 лева на клиент, коментират от компанията, цитирани от news.bg.
Тази диспропорция според тях е неприемлива, като се има предвид, че компанията обслужва най-много клиенти - повече от 2 милиона - и стопанисва най-дългата мрежа - над 60 хил. км.
Освен това в Западна България живее над 40% от населението на страната. Тук се намира столицата София, част от големите зимни курорти и се формира значителен процент от БВП на страната.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети