Кметът обеща да има общинска болница, но иска персонална отговорност на Таушански и заместника му Кирилов

Юристи готвят промяна в статута, ще бъде назначен Съвет на директорите от трима души да помагат на управителя

Даниела Методиева
28.02.2011
размер на текста:

Кметът на Дупница Атанас Янев заяви пред журналисти днес, че общинската болница ще я има. Но ще се търси персонална отговорност на управителя й Любомир Таушански и на неговия заместник д-р Кирил Кирилов.
„За да се стигне до това положение значи някой от веригата не си е свършил както трябва работата и трябва да бъде поета отговорност за това от ръководството на болницата. Много пъти сме питали д-р Таушански има ли нужда от помощ, от нашето съдействие, но винаги сме получавали отговор, че всичко е наред. Въпреки ситуацията, в която се стигна, ние като екип сме направили всичко необходимо, общинската болница да остане да функционира. Проведохме над 10 срещи на различни нива, но решихме, че не е необходимо да уведомяваме медиите”, каза днес на пресконференция кметът Атанас Янев. Градоначалникът обеща и че ще бъде сключен договор между общинската болница и Здравната каса за 85 клинични пътеки. Това той обясни с представената му справка от миналата година, от която станало ясно, че реално здравното заведение е работило реално точно по толкова клинични пътеки. Тази статистика бе представена на пресконференция в петък от шефа на Здравната каса д-р Матей Попниколов.
„В Дупница ще има две болници и в никакъв случай няма да има съкращения в общинската. В общинската ще има достатъчно финансиране и то ще бъде такова, каквото е било и през миналата година”, обеща кметът.
Днес стана ясно и че юристите на общината работят по промяната на статута на болницата, като ще бъде назначен и Съвет на директорите от трима души, които да помагат в административната работа управителя д-р Таушански. Успоредно с това, юристите са задействали и цялата процедура по провеждането на конкурс за управител, тъй като договорът на д-р Таушански изтече още през октомври миналата година.
Днес стана ясно, че вече се работи и по проект за саниране на общинската болница в Дупница за 6 милиона лева. Той се разработвал от Министерство на здравеопазването, обясни Янев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети