10-годишна дупничанка спечели първа награда на националния конкурс „Наследници на Дечко Узунов”

Владислава Тасева направи най-хубавия подарък за рождения ден на майка си Даниела Тасева, която празнува днес

Даниела Методиева
28.02.2011
размер на текста:

10-годишната дупничанка Владислава Тасева направи най-хубавия подарък за рождения ден на майка си Даниела Тасева днес, като донесе у дома първа награда от националния конкурс за рисунка „Наследници на Дечко Узунов” в Казанлък. Малката художничка искрено зарадва и своя ментор Елена Марулевска, която вече цяла година работи с нея и й преподава уроци веднъж седмично в ателието си.
Над 600 творби са участвали в конкурса, като участниците са били разделени в две възрастови групи- 4-5 клас и 6,7 и 8 клас.
Владислава е спечелила журито с модернистична картина и ще има честта нейната творба да бъде част от експозицията, която ще бъде подредена в дома на Дечко Узунов в София по случай Празника на детето- 1 юни.

Художничката Елена Марулевска работи вече цяла година с Владислава в ателието си.


Владислава е участвала в конкурса под надслов „Цветовете на живота” на Гимназията по пластични изкуства и дизайн „Дечко Узунов” в Казанлък с три свои творби- „Лазарка”, „Паун” и сечелилата първа награда, която все още няма име.
„При изработването на картината използвах смесена техника от акварел и пастел. Когато я правих потапях четката в боичките, пусках отвисоко капката и се получаваха много причудливи форми от сини, зелени и жълти цветове. После оформях контурите с акварел”, обяснява Владислава.
Преди да направи картините си, младата художничка прави работни скици и вече има няколко папки. Предпочита да рисува хора, да прави портрети. Първата й творба е още от детската градина и представлява ваза с цветя. Още тогава учителите забелязали, че детето има талант и обърнали внимание на родителите, че има заложби.
А за да се запали по рисуването я запалила дъщерята на приятелско семейство- Нина, която Владислава наблюдавала с интерес как работи.
Владислава е възпитаничка на училище „Неофит Рилски” в Дупница и засега успява да се справи с уроците в училище и тези в ателието на Елена Марулевска, а от една година ходи и на школа по народни танци.
Мечтата на Владислава е да завърши моден дизайн и още отсега прави скици на различни тоалети. Предпочитанията й са за спортните тоалети, но облича в скиците си дамите и с рокли.
10-годишната художничка вече е участвала в няколко конкурса, от които има награди. Сред тях са този на списание „Пчелица”, на гръцкото посолство, в конкурса, организиран от „Национален парк Рила”. По някаква странна ирония на всички награди, връчени досега на Владислава нейното име и това на художничката Елена Марулевска се объркват. Веднъж дори записали на Владислава фамилията на учителката й по рисуване.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети