75 000 лв. за хосписа потънали в бобовдолската болница

Десислава Панайотова-Янкова
25.02.2011
размер на текста:

75 000 лв. преведени от ФАР за покриване на заем взет за хосписа, който беше изграден по европейската програма, са потънали в МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”-Бобов дол. Това става ясно от параметрите на бюджета приет от ОбС по предложение на председателя на местния парламент Нели Карипова. Там черно на бяло е записано, че през 2011 г. общината трябва да осигури 75 000 лв. за покриване на заема към Минна компания, отпуснат за изграждането на хосписа.
Както е известно програма ФАР възстановява средствата едва след реализиране на проект, т.е. първоначално трябва да се осигурят пари, да се вложат, да има наяве резултат и едва тогава се превеждат пари.
В случая с хосписа, който беше изграден преди 2 г., общината нямаше как да даде накуп парите и болницата взе заем от Минна компания, който е трябвало да бъде изплатен веднага след превода от ФАР. Средствата от програмата са били преведени в срок, но така и не са стигнали до банковата сметка за погасяването на заема. Според Карипова парите са били похарчени за заплати на персонала в болницата и най-вероятно за погасяване на други задължения. Както е известно от години здравното заведение трупа дългове, които заедно с лихвите до момента надхвърлят космическата цифра от 1 000 000 лв.
„Може и да се касае за управленческа грешка на д-р Красимира Василева, но общината така или иначе е длъжна да изчисти този заем и няма друг вариант, освен тази година да се отпуснат средства”, обяснява си мистерията ОбС-шефът.
Според кмета Грети Алекосва обаче случаят е колкото абсурден, толкова и признак на лошо управление, тъй като средствата е трябвало да бъдат изплатени на момента, защо се губят от болницата тя не може да си обясни.
„Ето такива неща се случват. Като с онези 12 500 лв. субсидия на месец, които бяха гласувани от Общински съвет за болницата. Да, има решение на ОбС, но тези пари не бяха залегнали в бюджета за 2010 г., нито при актуализацията през лятото, което означава моментално, че решението не важи. Него просто го няма”, добави тя.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети