Биха и ограбиха жена инвалид в собствения й дом в Дупница

Маскиран ударил Надежда Шаприна и отмъкнал 2 000 лв. скътани в молитвеник, полицията издирва двама наркомани

Даниела Методиева
24.02.2011
размер на текста:

Надежда Шаприна и в шок след нападението. Снимки: dennews.bg

65-годишната Надежда Шаприна от Дупница бе нападната и ограбена посред бял ден в дома си на улица „Теменуга” № 3 днес.
Висок слаб мъж с маска влязъл в къщата, ударил по главата Надежда, която се строполила безпомощна на пода, и отмъкнал 2 000 лева, пазени в молитвеник под възглавницата й. Жената е инвалид, с прекаран инсулт, карцином и отрязана гърда, с диабет и още много заболявания.

Дръзкият обир станал малко преди 13 часа днес, преди да дойде социалната работничка Марияна Вирчева, която се грижи за Надежда и съпруга й Христо. Полицията в Дупница е накрак и усилено издирва във всички части на града двамата съседи на нападнатата и ограбена жена наркоманите Жеко и Живко, в които тя се съмнява, че са извършители на грабежа.

Съпругът на Надежда Христо бил в тоалетната, когато жена му била нападната.

Пред dennews.bg Надежда обясни, че секунди преди да бъде нападната, отишла до шкафа при вратата на стаята, за да си включи зарядното на мобилния телефон. Тогава вратата се отворила, тя се обърнала, видяла мъжа с маска на главата, усетила тежък удар по главата и паднала на пода в безпомощно състояние.

Социалната работничка Марияна Вирчева първа открила на пода безпомощната жена.


Социалната работничка Марияна Вирчева обясни, че когато дошла в 13 часа в дома на Надежда и Христо Шаприни, открила жената да лежи на пода в шок и с огромна издутина на главата от удара. Наложило се да дойде и хирургът д-р Славейко Поромински, за да я прегледа.
Нападателят явно дълго време е следил двамата съпрузи и издебнал най-удобния момент, за да извърши дръзкия обир. Той нападнал Надежда, когато съпругът й влязъл в тоалетната на двора и 15-ина минути преди да дойде социалната работничка.
„Господ да ги убие. Оставиха ни без стотинка, сега как ще се изхранваме и ще си плащаме тока, чак на 14-и март ще ни дават следващите пенсии”, нареждаше през сълзи Надежда.

Бойка Юсколова от Домашния патронаж дойде, за да помогне при почистването.

Двамата със съпруга и взимат общо 450 лева пенсия и нямат право на никакви помощи за отопление. Единствено Христо има право на храна от домашния патронаж. Останалите пари те дават основно за лекарства.
От събраните 2 000 лева те се чувствали спокойни за евентуално по-големи разходи, а сега са без стотинка.
Надежда Шаприна обясни, че съмненията й в двамата наркомани идват оттам, че няколко дни преди грабежа те й споделили, че искат да заминат за чужбина, защото тук не издържали повече. И двамата били безработни, а единственото им спасение от глада била тя. Двамата спечелили доверието й и Надежда заделяла по някой лев и за тях, дори споделила, че има от продажба на наследствена къща около 2000 лева. Според социалната работничка двамата младежи са видели откъде Надежда вади пари, за да им дава назаем и така тя се превърнала за тях в лесна плячка.

„Нека който може помогне на тези двама болни хора, защото положението им наистина е много тежко. Ако трябва да им се отпусне някаква еднократна помощ от общината или от социалните, за да изкарат някак си до пенсия. За тях много важни са лекарствата, без които Надежда няма как да преживее. От глад може да изпадне в хипогликемия”, обясни Марияна Вирчева.

Оттук маскираният мъж влязъл и извършил дръзкият грабеж.


В къщата след грабежа беше пристигнала днес и служителката от Домашния социален патронаж Бойка Юсколова, която помага семейството от 17 години и беше дошла, за да помогне в почистването. И тя беше на мнение, че трябва да се помогне на двамата възрастни хора, защото те нямат близки и без помощ няма как да оцелеят.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети