Алексова връща бюджета „Карипова” за ново разглеждане в ОбС

Разпределението на парите говори са абсолютна некомпетентност, казва кметът на Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
24.02.2011
размер на текста:

Герти Алексова (вляво) и Нели Карипова често имат различни гледни точки за управлението на общината.

Кметът на Бобов дол Грети Алексова ще върне за ново преразглеждане в Общински съвет бюджетът за 2011 г., който беше приет във вида, предложен от ОбС-шефа Нели Карипова.
Според градоначалника не намалената рамка с 1 200 000 лв. е проблем, а разпределението на средствата по параграфи.

 

Самият бюджет пък бил гласуван с грозни пазарлъци, за това говори факта, че предложението на Карипова бе подкрепенно от двама от верните на кмета съветници-Васил Велинов и Атанас Каптиев.

 


Гласуването показа и ново преразпределение на групите в местния парламент. За проекта на Алексова гласуваха отметналите се от нея в последно време Димитър Ганчев и Иван Георгиев от БСП, а „каруцата” обърнаха именно Каптиев и Велинов.
„Бюджетът беше приет с гласувания, прегласувания и 5-минутни почивки за пазарлъци по един крайно грозен начин. Смятах, че поне тази година ще може общинска администрация да работи спокойно, но това не стана за съжаление. На сесията се изтъкна, че щом сме се справили с намаления бюджет на Димитър Атанасов през 2010 г., за който казвахме че е неизпълним, ще се справим с 1 200 000 лв. по-малко. Но само ние знаем какво ли не правихме за да предоставим услугите на хората и общината да оцелее”, обясни кметът Грети Алексова.
Тя се надява при повторното разглеждане на бюджета общинските съветници да отчетат грешките и да приемат варианта предложен от нея.

 


Разпределението и пренасочването на средства в бюджета „Карипова” пък според Алексова говорят за абсолютна некомпетентност и непознаване на материята.

 


„Давам веднага пример. Парите за укрепване на свлачището в село Мали Върбовник, които се отпускат от Комисията за защита от бедствия и аварии и са целеви са насочени за ремонт на улиците по селата. Иска се намаляване на числеността на общинска администрация с 20 души, но в цифрата са включени и служителите на общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство”, посочи още Алексова.
В отговор на думите й предстедателят на ОбС Нели Карипова покани кметът на публичен дебат, приемайки упреците със смях.
„Аз не съм си излисмила нищо, просто нанесох корекции в нейното предложение за параграфи, които смятам, че са раздути излишно. От проектобюджета на Алексова никъде не става ясно, че парите за свлачището са държавна субсидия, защото не са в тази таблица. В държавните дейности няма посочени целеви средства за Мали Върбовник, затова аз ги пренасочих за подобряване на инфраструктурата, която е в ужасен вид. В нейните таблици е записано 1000 лв. за външни услуги и 487 000 лв. за основен ремонт, като това не показва, че са държавни срества. За да са целеви те трябва да са под друга дейност. Така че нека тя докаже, че това са целеви средства точно за свлачището”, отговори Карипова. По същия начин тя защити и исканото за намаляване на персонала на ОбА. Въпреки че според кмета числеността на администрацията не може да стане без да се промени структурата според приетия от ОбС бюджет от общината трябва да си тръгнат 20 души.
„В момента ние сме на минимума и дори когато има хора в болнични и по майчинство не си позволяваме да назначаваме нови хора, а се стремим да покриваме работата. Още повече, че сме длъжни да поддържаме административен капацитет нужен за разработка на европейски проекти, което в момента е изключително трудно”, обясни Алексова.
Като се извадят кметовете и наместниците от бройката на ОбА, за администрацията остават 71 работни места, като реално в момента в общината работят 59 души. Според новия бюджет обаче те трябва да останат 50.
„Моите изменения са по нейния бюджет там където е надуто излишно. Ето например за други дейности по образоивание тя сочи 3 бройки. Да, но нали в Бобов дол има две общински училища, които си имат счетоводители. Сметките на детските градини могат да се дадат на счетоводител на общината, а не е нужно цяло звено с началник, касиер и счетоводител към ОбА. За културата да отговарят двама души, но защо като и един е достатъчен”, смята Карипова и добавя, че проблемът са направените през 2010 г. разходи.
„Бяхме гласували 0 лева за извънтрудови плащания, а Алексова е изхарчила 78 000 лв. За външни услуги са изхарчени 136 000 лв.


Представителни са гласувани 3 000 лв., а кметът е изхарчила близо 26 000 лв. Та това се пада по над 2 000 лв. на месец-две нейни заплати”, казва още ОбС-шефът.

 


Според Алексова нейното управление не само се е успяло да погаси част от дълговете оставени от предшественичката й Йорданка Каленичкова, но и да не се трупат нови задължение.
Според Карипова обаче това не е така. „През 2007 г. тя каза че има 2 206 000 лв. задължения, но нали дойдоха 1 800 000 лв. от структурния дефицит и на нея й останаха да погаси 406 000 лв. Сега се говори за близо един милион”, твърди тя.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети