Емигрантска вълна от Либия залива Италия

DenNews.bg
23.02.2011
размер на текста:

Снимка: AP/yahoonews.com

Емигранстка вълна от размирна Либия залива Италия до дни. Тази прогноза ужасява властите в Рим, които реалистично очакват че около 300 000 души ще потърсят убежище на Ботуша.
Прогнозата направи италианския министър на външните работи Франко Фратини, съобщава mignews.ru, цитирана от news.bg.
Той поясни, че около 2.5 милиона души са потенциални емигранти от Южна Сахара, ако правителството на Муамар Кадафи падне. Тревогите на италианците са съвсем основателни, още повече че съвсем наскоро те се изправиха пред същия проблем с бежанци от Тунис.
Всички държави от ЕС изразиха тревога по въпроса с емигрантите от Джамахирията, които до момента бяха спирани най-вече от режима на Кадафи. В особено уязвима позиция обаче са Малта и Италия, който вече заявиха, че вълната от африкански емигранти в скоро време ще се превърне в „общоевропейски проблем."
Междувременно военноморските сили на Италия са забелязали край бреговете на Малта кораб, за който се предполага, че принадлежи на либийския флот, съобщава lenta.ru, позовавайки се на „Ал-Джазира." Информацията сочи, че на кораба има няколкостотин души.
По-рано в Малта кацнаха два либийски изтребителя, за които се появи информация, че пилототе им са отказали да обстрелват демонстрантите и са поискали политическо убежище.
Днес стана ясно още, че полицията в град Бенгази е минала на страната на протестиращите, както и отделни военни подразделения. Освен това подкрепата си към недоволните либийци подчерта и министърът на правосъдието, който малко след авиоударите над демонстрантите подаде оставка. Оставка в знал на протест срещу използването на сила срещу протестиращите хвърлои и изпълнителният директор на благотворителната организация Фонд Кадафи - Юсеф Савани, предаде Ройтерс. Той е един от най-приближените хора до големия син на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам. Оставки в знак на несъгласие с политиката на властта в Либия подадоха посланикът на Либия в САЩ, Австралия и също и представителят на страната в ООН.
Съветът за сигурност на ООН осъди тази нощ насилието в Либия и призова то да бъде прекратено незабавно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети