Извънредно положение в Нова Зеландия след земния апокалипсис

Япония праща спасители и правителствен самолет, жена оцеля 24 часа под руините на град Крайсчърч

DenNews.bg
23.02.2011
размер на текста:

В Нова Зеландия има недостиг на спасители. Хората ровят с голи ръце руините. Снимки: AP/yahoonews.com

Извънредно положение беше обявено в Нова Зеландия след разрушителното земетресение, което разтърси страната вчера и доведе до смъртта на 75 души. Мярката беше обявена от премиера Джон Кей, предаде "Ройтерс", цитирана от news.bg.
Регистрираният трус беше с магнитуд от 6.3 по скалата на Рихтер. Според последните данни на агенцията са загинали 75 души. Около 300 души се водят безследно изчезнали. Очаква се броят им да се увеличи, тъй като не се знае колко са затрупаните под рухналите сгради.
Тази сутрин беше спасена жена, оцеляла след 24 часа под развалините на рухнала сграда. Спасителите се опитват да извадят 15 души, заклещени в шестетажна офис сграда. Екипите разчистват с голи ръце, обучени кучета, тежки кранове и булдозери.
Този трус се смята за един от най-опустошителните през последните 10 години в страната.

Екип от специалисти ще излети от Япония днес по обяд.


Централната част на 400-хилядния Крайсчърч е практически разрушена напълно.
Междувременно стана ясно, че правителството на Япония е провело специално заседание, посветено на земетресението в Нова Зеландия. След срещата стана ясно, че японските власти ще изпратят в района на бедствието спасителен отряд от около 70 човека. За провеждането на спасителната операция ще бъде използван и правителствения самолет, като японският президент вече е дал съответните насоки на военновъздушните сили на страната.
По-рано властите в Нова Зеландия съобщиха, че към момента им липсват именно квалифицирани спасители.
Земетресението стана причина за срутването на 30 милиона тона лед от най-големия ледник в страната Тасманийския. Краят на ледника, който е в Южните Алпи се намира на около 250 километра от града.
Прогнозите на специалистите сочат, че силното земетресение ще струва на застрахователите около 12 милиарда долара.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети