Правителството измъкна 111 българи от Либия, БГ самолетите прибират и чужденци

DenNews.bg
23.02.2011
размер на текста:

Близки посрещнаха евакуираните от Либия. Снимка: БГНЕС

Българското правителство успя да измъкне безаварийно от нажежената до кръв Либия 111 българи и група чужденци през изминалата нощ.
Изпратеният от премиера Бойко Борисов самолет с Авиоотряд 28 и самолет на „България Ер" излетяха снощи от София само срещу дадено устно разрешение от либийските власти.
С приоритет на борда на двете машини са качени всички успели да се доберат до летището в Триполи българи. Придвижването на сънародниците ни в Либия е затруднено, тъй като паспортите им се намират в работодателите, а по пътищата към Триполи са изградени военни пунктове които пропускат желаещите да напуснат страната след разпит и проверка на документите.
Самолетът на „България Ер” кацна успешно в София около 04.00 часа тази сутрин. На родна земя стъпиха 110 български граждани, както и шестима румънци. Евакуираните българи са предимно медицински и строителни работници.
Летище „София" очаква и правителствения самолет „Еърбъс", чието излитане от Триполи се забави, заради два неидентифицирани багажа, съобщи за „Фокус” по-рано капитан Пенчо Пенчев от Отряд 28. Правителственият самолет се е забавил с излитането и защото се е изчаквало до последно появата на още наши сънародници.
Във втория самолет има един или двама българи, като останалите места са заети предимно от граждани на Хърватска, Сърбия и Македония и Китай, които са успели да се качат на този полет, тъй като до последно не е имало български граждани.
По данни на БНТ на борда на правителствения самолет има 1 българска, а чужденците са граждани на Турция.
Самата обстановка на летището е изключително сложна - има много хора, които искат да напуснат Джамахирията, снощи са кацнали 10 самолета на европейски държавни, дошли да приберат своите граждани.
Междувременно стана ясно, че България има готовност в рамките на днешния ден да изпрати самолети за Либия, ако се появят българи, добрали се до летището в Триполи.
Външният министър Николай Младенов обясни, че в момента страната ни води преговори с други страни за изтегляне на наши сънародници от втория по големина град в Либийската Джамахирия – Бенгази, което ще стане по море. По думите на външния министър ситуацията там е далеч по-сложна от тази в столицата.
Районът се контролира от бунтовници, което прави ситуацията изключително сложна, поясни още министърът и допълни, че летището в града не работи, което прави трудна евакуацията на чуждестранните граждани, информира news.bg.
Външно има постоянна връзка с посолството ни в Либия. Според Младенов министерство има възможност да проследява регулярно колко българи са заявили готовност да се върнат и са успели да се доберат до летището в Триполи. Вчера за Джамахирията отлетяха двама дипломати с опит в Либия. Те взеха 200 пасавана, които да бъдат попълвания на място, за да може българите без паспорти да напускат страната.
Междувременно българите, който се прибраха в родината коментират, че повечето от тях са без паспорти, тъй като документите са останали в работодателите им. Голяма част от нашите се връщат без стотинка, защото сметките им са в либийски банки, а те са затворени от дни. Именно за да не загубят парите, скътавани през годините престой в Либия част от сънародниците ни може и да откажат евакуация.

 

От 15 февруари насам страстите в Либия не стихват

 

Джамахирията е залята от масови протестни акции срещу режима на Кадафи. С всеки изминал ден въстават нови и нови градове.
Властите обаче не се поддават и прилагат жестокост срещу народното недоволство. По данни на очевидци за разгонването на демонстрантите в столицата Триполи и втория по големина град в страната - Бенгази, е вкарана в действие и военната авиация, която бомбандира протестиращите.
Данните на Международната федерация по правата на човека сочат, че от началото на протестите и безредиците в Либия са загинали 500 души, а числото на ранените приближава 4000.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети