Кметът на Сапарева баня дава на съдия-изпълнител фирми за неплатени данъци за 400 000 лв.

Общината от своя страна им дължи им над 1 милион за изпълнени поръчки, има опасност да й бъде направен запор на всички сметки

Даниела Методиева
22.02.2011
размер на текста:

Сашо Иванов обясни, че общината не е получила от държавата пари по изпълнени проекти. Снимки: dennews.bg

Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов ще даде на съдия-изпълнител фирмите, които не са си внесли са 2010-а година такса смет и данък сгради. Сумата, която те дължат на община Сапарева баня е близо 400 000 лева. Това градоначалникът обяви по време на сесията на местния парламент днес, като поясни, че почти всички фирми на територията на Сапарева баня са длъжници на общината. От своя страна техните собственици пък могат да наложат запор на банковите сметки на общината, която от своя страна им дължи над 1 милион лева за изпълнени поръчки по различни проекти.

На сесията днес бе гласуван бюджета за тази година.


Сашо Иванов обясни, че за получаването на този омагьосан кръг пръст има и държавата. Като пример той даде проекта по САПАРД за рехабилитация на пътя до курортното селище Паничище, който е 2 милиона лева. Досега държавата е платила едва половината, а община Сапарева баня дължи на изпълнителя 200 000 лева.
По време на днешната сесия бе приет и отчета за изпълнението на бюджета за 2010-а, който Сашо Иванов определи като отчет на една много тежка година. Като основна причина за неизпълнението на бюджета кметът посочи липсата на продажби на атрактивни общински имоти заради кризата. Въпреки това цените няма да бъдат намалявани и през тази година, съветниците приеха и предложение те да бъдат вдигнати с 10 лева на квадратен метър и от 150 вече цената е 160 лв. без ДДС.
„Ние няма да продаваме наши терени на всяка цена, по-добре да изчакаме пазарът да се раздвижи”, коментари Сашо Иванов.
От отчета стана ясно, че от заложените приходи от 200 000 лева от туристическа такса, в общинската хазна са постъпили едва 26 000 лева.
„Говорихме с хотелиерите, правихме няколко срещи вече и изпратихме покани за доброволно изпълнение и внасяне на дължимите суми”, уточни кметът на Сапарева баня.
Въпреки, че изпълнението на бюджета за миналата година се е оказало изключително трудно задача, общинските съветници приеха предложението на Сашо Иванов за тази година той да бъде пълно копие на този от 2010-а в размер на 6 млн. 428 хил. 385 лв.. Това кметът обясни с намерението да бъдат реализирани по-голяма част от продажбите на общинските имоти, както и да се увеличи събираемостта на данъците.

 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети