Железничарите излизат в ефективна стачка от 11-и март

dennews.bg
21.02.2011
размер на текста:

От 11-и март служителите на БДЖ излизат в безсрочна ефективна стачка в часовия пояс от 8 до 16 часа, съобщава news.bg, позовавайки се на изказвания на представителите на синдикатите на железницата, транспортния синдикат и КНСБ.
Преди ефективните стачни действия на 11-и март, предния ден ще бъдат проведени едночасови предупредителни протести.
Поводът за протестите е предстоящото намеление на персонала заради очаквания заем от Световната банка. Тази година персоналът на железницата трябва да намалее с 1000 души, догодина с още толкова, а през 2013 и 2014 година - с по 400 души.
Според синдикалистите, ако се правят инвестиции, които да модернизират железницата, това става със закъснение и би трябвало схемата за намаляване на персонала да бъде обратната - отначало да се започне с уволнение на по-малко хора, а после, когато ефектът на инвестициите е на лице - тази бройка да се увеличи.
Синдикалистите настояха да се направи ревизия на всички досегашни преструктурирания в БДЖ, за които смятат, че са неадекватни. Според тях заради такива структурни промени са се нароили директори, секретарки, шофьори и се е натрупала излишна издръжка. БДЖ синдикалистите изразиха съмнения по отношение на заема от Световната банка и припомниха, че пред 1997 година също е имало споразумение със Световната банка и изтеглен заем, но на лице няма модернизация на железницата. По думите им единственото, което се е случило са съкращения на персонала от 50 000 души на 27 000.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети