Египтяните наблюдавали под лупа новото правителство

dennews.bg
18.02.2011
размер на текста:

Египтяните наблюдавали под лупа действията на новото правителство. Това стана ясно днес по време на честванията на площад Тахрир в столицата Кайро, където се отлелязва Денят на победата. Точно преди седмица след 18-дневни протести бе сложен край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак.
В официално съобщение организаторите на „Деня на победата" са подчертали, че „ще отправят някои искания". Правителството трябва да започне действия за освобождаване на политическите затворници, станали жертва на предишния режим. Трябва да бъде обявено официално и каква е съдбата на демонстратите, които са изчезнали по време на протестите. Египтяните искат и отмяна на военното положение, да започнат арести на корумпирани чиновници и конфискуване на придобити по незаконон път пари.
Висшите военни на Египет поеха властта в свои ръце от 11 февруари, когато беше огласено, че Хосни Мубарак, който е техен колега, е подал оставка. Те разпуснаха парламента, отмениха старата конституция и обявиха, че ще останат на власт до провеждането на свободни избори в рамките на половин година.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети