Сърбите не пуснаха с часове наши за честванията в Босилеград в памет на Апостола

От ВМРО апелират Борисов да отмени насроченото за понеделник посещение на сръбския премиер

dennews.bg
18.02.2011
размер на текста:

Сръбските гранични власти забавиха честванията в памет на Апостола. Снимка: БГ НЕС

Въпреки вчерашните бързи действия от страна на българската държава, сръбските власти днес отново създадоха проблеми на влизащите към Босилеград българи, съобщават в официално писмо от Пресцентъра на ВМРО.
Организирани и многобройни полицейски части в продължение на часове не допускаха на български граждани на сръбска територия. По-късно те пропуснаха желаещите да се поклонят пред паметника на Левски в Босилеград, но с много условия и неизвестни. Подобно отношение започва да става редовна практика, която показва, че българите не са желани в Сърбия, се казва в съобщението.
Това отношение от страна на сръбските власти провокира ВМРО да излезе с официално писмо, в ето предлага на министър-председателя Борисов да отмени насроченото за понеделник посещение на сръбския премиер Мирко Цветкович. Така ще бъде даден ясен знак за това, че у нас не се приема подобно поведение. Сръбската страна не може да представя движението на хора като някаква форма на великодушие.
Бойко Борисов следва да изрази недвусмислено становище, което да послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни. Ние от ВМРО напомняме, че подкрепата на България за сръбското членство в Европейския съюз не може да е безусловна и зависи от отношението на сръбската страна към българското малцинство.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети