Експрезидентът на Тунис последва съдбата на Мубарак: Оставка и кома

DenNews.bg
17.02.2011
размер на текста:

За влошаването на здравето на Бен Али спомогнали протестите в Тунис. Снимка: yahoonews.com

Бившият президент на Тунис, държавата която запали протестите първо на своя територия, след това в Египет и Либия, последва политическата и здравословна събда на колегата си Хосни Мубарак.
След свалането му от власт Зин ал-Абидин Бен Али е изпаднал в кома и е настанен по спешност в болница в Саудитска Арабия.
Това съобщава електронното издание на „Le monde", цитирано от news.bg.
По думите на френски журналист експрезидентът е получил мозъчен удар и е бил транспониран в лечебно заведение, в което се лекуват само високопоставени лица, измежду които и саудитски принцове. По информация на журналиста обаче Бен Али е приет под фалшива самоличност заради съображения за сигурност. Състоянието на ексдържавния глава се определя като тревожно. От години Зин ал-Абидин Бен Али е с разклатено здраве, като след последните събития, разтърсили Тунис, то се влоши много, припомня изданието.
Президентът на Тунис беше свален от власт на 14 януари след масови протести, след които властта в страната премина в ръцете на временно правителство.
Преди няколко дни бе съобщено, че здравословното състояние и на Хосин Мубарак, който на 11 януари сдаде президентския пост в Египет е сериозно влошено. Според арабски издания той също е изпаднал в кома.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети