Арестуваха рецидивист, готвил убийството на съдия, пратил го в затвора

DenNews.bg
16.02.2011
размер на текста:

30-годишен русенец е задържан за подготовката на убийство на съдията от Софийски градски съд Десислав Любомиров. Акцията е проведена от служители на ГД “Криминална полиция” под ръководството на Софийската районна прокуратура.
Задържаният С.С. е криминално проявен за разпространение на наркотици, грабеж, хулиганство, осъждан е за разпространение на наркотични вещества. През 2006 г. с още четирима той получил ефективна осъдителна присъда с наказание 9 години лишаване от свобода като участник в организирана група за разпространение на наркотици от същия съдия, който по това време е работил в Русенския окръжен съд. В последствие двама от осъдените – 40-годишният П.К. по прякор Паци и 30-годишният Ст.С., успяват да избягат в ЮАР, където пребивават с неистински документи за самоличност. С.С. е освободен през март 2010 г. от затвора Белене, където е бил задържан под стража в качеството му на обвиняем. Той е обжалвал присъдата си пред Великотърновския апелативен съд и в последствие пред Върховния касационен съд.
По информация на разследващите Ст.С. и П.К. се свързват през миналата година със С.С. и му възлагат поръчка да убие съдията като акт на отмъщение за постановената присъда. С.С. трябвало да организира престъплението и да открие други, които да го извършат. Той е започнал действия по подготовка на убийството през октомври миналата година, като първоначално наел апартамент в столичен квартал с изглед към блока, в който живее съдията. След изпълнението на престъплението възнамерявал да напусне незаконно страната и да се установи в ЮАР.
При ареста С.С. се опитал да избяга през мазетата на жилищен блок. В хода на претърсването, от апартамента, обитаван от него, са иззети преносим компютър, два мобилни телефона и устройство за заглушаване на апарати на мобилните оператори. С прокурорско постановление на С.С. е наложена 72-часова мярка за задържане. Работата по случая продължава, информират от пресцентъра на МВР.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети