ОбС-шефът на Кочериново изгони гражданин от обсъждането на бюджет ‘2011

7 000 лева дават за представителни на кмета Катин, само 3000 лв. за помощи на бедни и болни.

Десислава Панайотова-Янкова
15.02.2011
размер на текста:

Бюджетът ще бъде гласуван от ОбС в края на тази седмица. Снимка: Архив

Със закани, че ще извика полиция, председателят на ОбС-Кочериново Стоян Банчев изгони от публичното обсъждане на бюджет ‘2011 г. единия от двамата граждани, присъстващи на срещата днес. На 89-годишния земеделец Стоян Бицов, който наскоро издаде книга за живота и оцеляването си в лагерите на смъртта, му беше показана вратата след забележките, че в залата на присъства кметът Костадин Катин и че заседанието не се протоколира. Така освен общинските съветници и представителите на администрацията на публичното обсъждане остана само един гражданин- Сълза Иванова.
„Изгоних г-н Бицов, защото се държеше неуважително и крещеше. Той говореше не по същество и след като няколко пъти учтиво го помолих да спазва реда му казах, че ще бъде изведен с полиция”, обясни Банчев.
Първата забележка на Сълза Иванова пък беше, че обсъждането е било огласено единствено с обява на вратата на общината.
„Как да дойдат хора, като никой не знае за тази среща. Освен това бюджетът беше предстаявен със сухи цифри, без администрацията да ги е превела на достъпен за хората език”, обясни Иванова.
Колкото и да е сух езикът на проектобюджета обаче от него става ясно, че през следващата година кметът Костадин Катин ще харчи 7 000 лв. представителни. На фона на цифрата, която в сравнение с община Дупница например е двойна, за помощ на бедни и болни се предвиждат 3 000 лв. 3 500 лв. са определени пък за погребения на социално слаби, като 500 лв. от тях са предвидени за Дома за стари хора в Кочериново.
10 000 лв. пък са предивидени за културната програма, която съдържа предимно посрещане на празника на града и съборите по селата.
Просрочените задължения в размер на 342 974 лв. от 2010 г. се заложени да бъдат покрити през настоящата година. 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети